Liturgijsko pjevanje i pjevački zborovi

Ovaj naslov i tekst su povezani s naslovom i tekstom ” Dvadeset i pet godina u župi Kruševo od 1989. do 2014.” vidi ovdje

Pisali smo o razvoju liturgijskoga pjevanja kroz više razdoblja: od 1924. do 1959., od 1959. do 1964., od 1964. do 1979., od 1979. do 1989. i od 1989. do danas. Ovdje ćemo obratiti pozornost o liturgijskom pjevanju i župnim zborovima od 1989. do danas (listopad 2014.).

Od 1989. do 1991. pjevanje je predvodio i organizirao don Ljubo. U tjednu bi imali probe, a u nedjelju bi pjevači sami započinjali i predvodili pjevanje. Tako je ostalo sve do dolaska s. Vicente.

Uloga časnih sestara u pjevanju. Časne sestre Milosrdnice sve do 1991. nisu se bavile katehezom i vođenjem liturgijskoga pjevanja u Kruševu. Tijekom 1991. razgovaralo se s poglavaricama časnih sestara da se proširi djelatnost časnih sestara na katehezu i na pjevanje. U razgovorima smo postigli da u Kruševo dođe s. Vicenta i da preuzme vođenje pjevanja i crkvenih zborova.

S. Vicenta Barać. S. Vicenta Barać došla je u Kruševo 1991. i ostala sve do 18. 10. 1996. U Kruševu je preuzela vođenje velikoga zbora, i okupljanje maloga. Ona je uspostavila dobar odnos s već postojećim zborom, a dobrim zalaganjem uznastojala je formirati dječji zbor. Jedan i drugi zbor nazvali smo “Kamenjak”; “Veliki Kamenjak” i “Mali Kamenjak”. Pjevački zbor “Veliki Kamenjak” pjevao je na ranoj Misi i na svečanim Misama kroz godinu. “Mali kamenjak” pjevao je na pučkoj Misi u 11 sati. Probe uvježbavanja s jedim i drugim zborom organizirane su u redovitim susretima u tjednu.

S. Vicenta je tijekom 1996./1997. bila premještena u Pariz na Hrvatsku katoličku misiju. Za to vrijeme zborove je vodio i uvježbavao gosp. Ivan Ćorić. Po povratku s. Vicente iz Pariza, 8. 9. 1997. sestra je nastavila sve do 2000. samostalno uvježbavati dječji zbor, a s gosp. Ivanom veliki zbor.

Gosp. Ivan Ćorić. Povratkom gosp. Ivana Ćorića iz Australije osjetio se pomak u crkvenom liturgijskom pjevanju. Ivan se odmah priključio sa s. Vicentom u pomaganje i vođenje liturgijskoga pjevanja. U razdoblju (1996./1997.) dok je s. Vicenta na godinu dana bila premještena u Pariz gosp. Ivan Ćorić je samostalno vodio oba zbora. Također, poslije odlaska (2000.) s. Vicente iz Kruševa i do dolaska (2004.) s. Tomislave gosp. Ivan Ćorić nastavio je voditi oba crkvena zbora. Dolaskom s. Tomislave gosp. Ivan je nastavio voditi “Veliki Kamenjak” sve do došašća 2006. Od Ivanova odlaska u Australiju i njegova povratka iz Australije zbor je vodila gđa Antonija Zovko. Poslije Ivanova povratka iz Australije početkom 2009. pa do danas (listopada 2014.) veliki zbor vodi gosp. Ivan Ćorić. Zbor se danas zove “Zbor sv. Ilije”.

Gospođa Antonija Zovko. Gđa Antonija je pomagala 2002./2003. u pripremi krizmanika za krizmu. U isto vrijeme krizmanici su, a i drugi mladi, zaželjeli i izrazili želju da ih gđa Antonija uvježbava i u pjevanju. Podršku smo iskazali i mladima i gđa Antoniji u njihovim idejama i željama. U suradnji s gosp. Ivanom Ćorićem gđa Antonija je uvježbavala mlade sve do Ilindana 2004., a poslije odlaska gosp. Ivana Ćorića u Australiju (došašće 2006.) preuzela je uvježbavati i voditi veliki zbor i vodila ga sve do Ivanova povratka iz Australije (početkom 2009.)

Nakon odlaska s. Tomislave iz Kruševa (lipanj 2009.) Antonija Zovko je preuzela voditi zbor mlađih gospođa s njihovim muževima i vodi ga sve do danas (listopada 2014.). Zbor se danas zove “Zbor Gospe Karmelske”.

S. Tomislava Šaravanja. S. Tomislava je počela dolaziti u Kruševo 2. 9. 2002. Sve do rujna 2004. djelovala je samo u Glazbenoj školi. Njezinim nastanjenjem u Kruševo 11. 9. 2004. preuzela je samostalno voditi i uvježbavati dječji zbor “Mali Kamenjak”. Naziv zboru “Mali Kamenjak” promijenila je tijekom 2007. u novo ime “Nadbiskup Petar Čule”. Tijekom 2006. s. Tomislava je motivirala mlađe gospođe za pjevanje i sastavila zbor kojega je nazvala “Sv. Ilija”. S. Tomislava je vodila dječji zbor “Nadbiskup Petar Čule” i zbor mlađih gospođa “Sv. Ilija” sve do njezina odlaska iz Kruševa, do lipnja 2009.

Kristina Šetka. Odlaskom (lipanj 2006.) s. Tomislave dječji zbor je nastavila voditi Kristina Ćorić, vodi ga i danas (listopada 2014.). Danas se zbor zove “Ilijini anđeli”.

Zbor mladih, više puta smo se zalijetali da bi osnovali zbor mladih. Išlo je jedno vrijeme pa bi s pjevanjem mladi prestali. U lipnju skupina mladih je izrazila želju da pjevaju samostalno, da ne idu ni s jednim drugim zborom nego samostalno. Prihvatio sam njihovu želju i ideju. Vođenje zbora preuzela je Kristina. Predvodi ga i danas (listopada 2014.). Zbor se zove “Blagi lahor”.

Karlo Milićević. Karlo je preuzeo u ožujku 2012. formirati s nekoliko mladih skupinu za klapsko pjevanje. I pošlo je za rukom. Danas se klapa mladih zove “Studenac”, povremeno predvode pjevanje za vrijeme liturgijskih slavlja.

Raspored pjevanja pojedinih zborova. Za vrijeme rane Mise u 8,30 uvijek pjeva zbor starijih muškaraca i žena “Zbor sv. Ilija”. Na pučkoj Misi mijenjaju se dječji zbor “Ilijini anđeli”, zbor mladih “Blagi lahor”, zbor srednjih pjevača “Zbor Gospe Karmelske”; mijenjaju se prema unaprijed poznatom dogovoru: jednu nedjelju pjevanje predvode jedni, a drugu drugi.

Sada u Kruševu imamo sljedeće zborove:

– dječji zbor “Ilijini anđeli”

– zbor mladih “Blagi lahor”

– zbor muževa i žena srednje dobi “Zbor Gospe Karmelske”

– zbor starijih muškaraca i žena “Zbor sv. Ilije”

– klapa “Studenac”