Blagdan BD Marije Bogorodice – Nova Godina 1.1.2015.

Misna čitanja Prvo čitanje – Čitanje knjige Brojeva (Br 6,22-27): Bog reče Mojsiju: “Reci Aronu i njegovim sinovima: Ovako blagoslivljajte Izraelce govoreći im: Neka te blagoslovi Jahve i neka te čuva! Neka te Jahve licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Jahve svrati na te i mir ti donese! Tako neka stavljaju moje ime nad sinove Izraelove, i ja ću ih blagoslivljati.” Riječ Gospodnja!

Psalam – Pripjev: Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas. (Ps 67, 2-3.5-6.8)

  1. Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas, obasjao nas licem svojim, da bi sva zemlja upoznala putove tvoje, svi puci tvoje spasenje!
  2. Nek se vesele i kliču narodi jer sudiš pucima pravedno i narode vodiš na zemlji.
  3. Neka te slave narodi, Bože, svi narodi neka te slave! Bog nas blagoslovio! Neka ga štuju svi krajevi svjetski!

Drugo čitanje – Čitanje poslanice svetog Pavla apostola Galaćanima (Gal 4,4-7): Hoću reći: sve dok je baštinik maloljetan, ništa se ne razlikuje od roba premda je gospodar svega: pod skrbnicima je i upraviteljima sve do dana koji je odredio otac. Tako i mi: dok bijasmo maloljetni, robovasmo počelima svijeta. A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo. A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: “Abba! Oče!” Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu. Riječ Gospodnja!

Pjesma prije evanđelja (Heb 1,1-2): Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima konačno, u ove dane progovori nam u Sinu.

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Lk 2,16-21): Pronađoše Mariju, Josipa i novorođenče.I nakon osam dana nadjenuše mu ime Isus.Čitanje svetog Evanđelja po Luki U ono vrijeme:Pastiri pohite u Betlehem i pronađu Mari­ju, Josipa i novorođenče gdje leži u jasla­ma. Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu.A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu. Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno.Kad se navršilo osam dana da bude obre­zan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća. Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod:  Uvod Braćo i sestre, po rođenju svoga Sina iz krila presvete Djevice Bog je dao novi smisao našemu vremenu i našemu životu. Zajedničkom se molitvom utecimo Bogu prošeci milost darovane novosti. Obnovi nas, Gospodine, u novosti života.

  1. Za Crkvu Božju: da uvijek bude vjerna navjestiteljica tvoga evanđelja i donositeljica Božjega mira i blagoslova svim ljudima, molimo te!
  2. Za sve ljude koji upravljaju narodima i državama da se uvijek zalažu za uspostavu evanđeoske pravednosti te tako na čitavom svijetu zavlada mir, molimo te!
  3. Za sve koji su pogođeni ratom i progonstvom, da ih svojom milošću osnažiš kako u njima ne bi usahla nada u pravedni mir, molimo te!
  4. Za sve nas sabrane na ovu svetu misu, nadahni nas da poput Majke Gospodinove umijemo tvoju riječ čuvati u srcu kako bi ona bila svjetiljka našemu životu, molimo te!
  5. Bože, danas započinjemo Novu godinu, u sve dane dok se ona bude brojala blagoslovi naša nastojanja da činimo dobro, molimo te!
  6. Za naše pokojne, da ih nagradiš zajedništvom kod nebeskoga stola, molimo te!

Molitva: Gospodine, Bože svemogući, s pouzdanjem u tvoju dobrotu danas započinjemo novo vrijeme što nam ga darivaš. Milošću svojom obaspi naše dane i svojom pomoću prati naša djela da uzmognemo biti pronositelji tvoga mira i graditelji tvoga kraljevstva u svijetu. Po Kristu Gospodinu našemu.