Treća nedjelja kroz godinu – 25.1.2015.

Misna čitanja Prvo čitanje – Čitanje knjige proroka Jone (Jon 3, 1-5. 10): Riječ Gospodnja dođe Joni: »Ustani – reče mu – idi u Ninivu, grad veliki, i propovijedaj u njemu što ću ti reći.« Jona ustade i ode u Ninivu, kako mu Gospodin zapovjedi. Niniva bijaše grad božanski velik – tri dana hoda. Jona prođe gradom dan hoda, propovijedajući: »Još četrdeset dana i Niniva će biti razorena.« Ninivljani povjerovaše Bogu; oglasiše post i obukoše se u kostrijet, svi od najvećega do najmanjega. Bog vidje što su činili: da se obratiše od svojega zlog puta.  I sažali se Bog zbog nesreće kojom im bijaše zaprijetio, i ne učini. Riječ Gospodnja!

Psalam – Pripjev: (Ps 25, 4bc-5b.6.7bc-9) Pokaži mi, Gospodine, putove svoje!

  1. Pokaži mi, Gospodine, putove svoje, nauči me svojim stazama! Istinom me svojom vodi i pouči me jer ti si Bog, moj Spasitelj!
  2. Spomeni se, Gospodine, svoje nježnosti i ljubavi svoje dovijeka. Spomeni me se po svojoj ljubavi – radi dobrote svoje, Gospodine!
  3. Gospodin je sama dobrota i pravednost: grešnike on na put privodi. On ponizne u pravdi vodi i uči malene putu svome.

Drugo čitanje – Čitanje prve poslanice svetoga apostola Pavla Korinćanima (1 Kor 7, 29-31): Ovo hoću reći, braćo: Vrijeme je kratko! Odsele i koji imaju žene, neka budu kao da ih nemaju; i koji plaču, kao da ne plaču; i koji se vesele, kao da se ne vesele; i koji kupuju, kao da ne posjeduju; i koji uživaju ovaj svijet, kao da ga ne uživaju, jer – prolazi obličje ovoga svijeta! Riječ Gospodnja!

Pjesma prije Evanđelja    (Mk 1,15): Približilo se kraljevstvo Božje; obratite se i vjerujte evanđelju!

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Marku (Mk 1,14-20): Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!« I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim. Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim. Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Braćo i sestre, Bog nas je po svome Sinu pozvao da budemo nasljedovatelji njegova puta. S pouzdanjem, u njega, uputimo mu svoje prošnje.

  1. Za Crkvu: da svim ljudima navijesti Krista Spasitelja, a kršćane da učvrsti u vjeri, molimo te.
  2. Za Papu, biskupe i svećenike: da prednjače pred vjernicima u ljubavi prema Kristu Spasitelju, molimo te.
  3. Za narodne vođe: da osiguraju građanima mir, slobodu i ugodan zajednički život, molimo te.
  4. Za sve ljude u različitim pozivima: da svi pridonesu zajedničkom duhovnom i materijalnom dobru žitelja, molimo te.
  5. Za djecu i mlade: da se odazovu Gospodinu kada ih pozove da postanu ribari ljudi, molimo te.
  6. Za naše pokojnike budi im milosrdan i blag, molimo te.

Molitva: Gospodine, Bože naš, na početku našega puta vjere stoji tvoj poziv i tvoj dar spasenja. Krijepi nas svojom milošću da te uvijek radosna srca tražimo te budemo postojani na putu evanđelja. Po Kristu.