Zastava Kruševa

Zastava - konačnaU istom paketu razmišljanja htjeli smo da se urade grb, barjak i zastava Kruševa. Slijed ostvarenja ideja već je opisan u drugim tekstovima ove kategorije.

Zastavu smo zamisli da se postavlja, nosi ili drži istaknuta na koplju, kako je to i uobičajeno.

Dimenzije: dimenzije zastave nisu zamišljali ništa drugačije nego što je to i uobičajeno: jedna širina dvije dužine.

Boje i simboli na zastavi: Boje zastave su postavljene u stilu hrvatskih boja: crven-bijeli-plavi. Temeljna boja zastava je bijela. Ona se nalazi u široj sredini zastave i poveznica je s crvenim poljima gornjeg dijela zastave. Širina bijele boje je zamišljana dva puta širom od crvene ili plave boje, tj. crvena i plava su jedna polovica zastave a bijela druga polovica. Unutar bijele boje u sredini zastave smješten je kruševski grb. Grb blago dodiruje crvenu i plavu boju i povezuje ih sa središnjom bijelom bojom.

U gornjem dijelu nalaze se crvena boja – crvene kockice postavljene su u pravugaonik, poredane i ispresijecane s bijelim poljima, duž cijeli dužine zastave. Bijela polja povezuju kockice sa središnjom, glavnom bijelom bojom. Crvene kockice, i boje (crven-bijeli-plavi), te troplet zamišljeni su kao poveznica s osnovnim i glavnim znakovljem hrvatskog naroda.

Donji dio zastave je svjetlo plavom bojom naznačen, prostrt neisprekidano u cijeloj duljini. Širina plave boje je zamišljena isto kao i crvena, jedna četvrtina zastave.

Plava „lenta“ zastave popunjena je s dva redoslijeda figura svrstanih u kolo. Kolo iako prekinuto u dva dijela, povezano je grbom i plavom bojom s cjelinom. U jednom, tako i u drugom kolu nalazi se po šest figura.

Na vrhu zastave stavljen je obšav za koplje. Nasuprot obšava u donjem dijelu kao poveznicu cijele širine stavili smo hrvatski troplet, zlatnom bojom naglašen.