Mačkare – 2015.

U Kruševu su popularne mačkare u pokladni dan. Bile su jedno vrijeme umanjile, zabacivale se.  Mačkare su običaj pred korizmu, ne moraju biti ništa ružno i nije. Trebalo bi ih održavati i ne zapuštati. U većim mjestima se organizira i veća mačkarska fešta s paljenjem „fašnika“. Toga u Kruševu nema. U Kruševu bude u školi zajedničko paljenje „karnevalskog princa“, a u mjestu se organiziraju u svakom zaseoku djeca i po koje odraslo čeljade, najprije se obiđe rodni zaselak, a po tome se pođe cijelim selom pa i u druga sela Kruševa.

U posljednje vrijeme, običaj je u Kruševu da se mačkarama daje po koji novčić. Prije je to bilo drugačije, davala se krofna ili jaje.

Jedne godine se jedna osoba „u cirksusu i zabavi“, odjenula u mačkarsku odjeću s košarom u ruci s djetetom (bila je to lutka) u naručju i sakupljala je suho meso. Pa i nije bilo loše. Na kraju se zasjelo, komad kruha, komad mesa a i četvrt luka i evo pokladske fešte, zapjevalo se zasviralo i bilo dobro.

I ove godine u pokladnoj procesiji u župnom uredu se izredala većina školske djece i to odmah iza nastave u školi. Poslije podne sve dok je bilo dana na župna vrata su zvonile sve jedna za drugom skupine mačkara. Bilo je tu i zanimljivih zgoda i skečeva.