KUD “Kruševo” u Čeljevu – 29.5.2015.

U Čeljevu,  povodom ovogodišnje proslave župnog patrona „Srca Isusova“ organizirana je u petak 29. 5. 2015. folklorna večer. Folklornu večer organiziralo je Kulutrno umjetničkog društvo „Luke“ iz Čeljeva. Predsjednik KUD-a „Luke“ gosp. Đuro Mustapić pozvao je na sudjelovanje na folklornoj večeri i KUD – Kruševo. Poslije našeg odaziva slijedile su pripreme za nastup. Odlučeno je da nastupimo sa „Hercegovačkim svatovima“. Jedna, druga proba i bili smo spremni za nastup.

Kulutrno umjetnička društva sudionici na folklornoj večeri: Na folklornoj večeri sudjelovali su slijedeća kulturno umjetnička društva: „Luke“ iz Čeljeva, „Uzdol“ s Uzdola, „Rotimlja“ s Rotimilje, „Tenja“ iz Tenje kod Osjeka, „Stolac“ iz Stoca, „Kruševo“ iz Kruševa, „Roško polje“ iz Roška Polja, „Buna“ s Bune i „Linđo“ iz Neuma.

Program na folklornoj večeri:

Doček gostiju: Doček gostiju bio je u 18,00 sati na magistrali – na glavnom prilazu crkvi u Čeljevu.  Tu su se sakupila sva društva.

Mimohod kroz Čeljevo do crkve: S magistrale, glavnim prilazom prema crkvi krenula su društva u 18,00 sati. Svako društvo je imalo svoj natpis. Poneki su nosili i svoje barjake. Lijepo poredani uz pjesmu prošao je mimohod Čeljevom do crkve.

Misno slavlje: U 19,00 sati započela je svibanjska pobožnost, a odmah poslije pobožnosti sv. Misa. Svi sudionici su se priključili Svibanjskoj pobožnosti i sv. Misi. Misno slavlje predvodio je don Blaž Ivanda, župnik u Čeljevu uz sudjelovanje don Miljenka Džalte (župnik na Uzdolu) i don Ljube Planinića. Šestorica ministranata se u pobožnosti i skrušenosti priključila ministriranju. Pjevanje za vrijeme Mise animirali su mladi župe Čeljevo, oni su predmolili i krunicu.

Program folklorne večeri: Folklorna večer je organizirana na prostoru do crkve, lijep ambijent. Svi smo primijetili lijepo održavanu ledinu, crkveno dvorište, parking prostor kod crkve i skladno napravljenu vanjsku pozornicu. Za vrijeme programa dobro je funkcionirao razglas što je bitno u ovakvim nastupima i organizacijama.

Program su pratile dvije djevojke, jedan od njih je prije svake najave čitala – molila dio iz posvetnih molitava Srcu Isusovu, a druga je najavljivala slijed nastupa kulturno umjetničkih društava.

U nastupu su društva izvele pripremljene programe onako kako to uobičajeno ide: folklorne pjesme i igra kola.

Sve je organizirano kako valja, poticaj i nama i svim društvima. U kontaktiranju s nama primijetili smo da su predsjednik Đuro i tajnik Martin okosnica sve pripreme i organiziranja ovogodišnje folklorne večeri.