Orgulje – od ideje do ostvarenja

Orgulje - istaknutaUvod: O postavljenim orguljama pisali smo na našem portalu već više puta. Sada prije blagoslova i kolaudacije navodimo sadržajniji i cjelovitiji tekst o orguljama.

Blagoslov i kolaudacija predviđeni su u nedjelju 18. listopada 2015. u 18,00 sati. Blagoslov će imati generalni vikar don Željko Majić, a kolaudaciju Katja Krolo – Šarac i Tina Korać.

Smještaj orgulja prije demontaže: Orgulje su bile u samostanskoj kapelici časnih sestara Krista Otkupitelja (Kongregacija sestara Krista Otkupitelja – Kongreation der Schwestern des Erlösers) u Lülsfelda u kod Schweinfurt-a (biskupija Würzburg).

Časne sestre djeluju u Lülsfeldu u samostanu Maria Schnee od 1886. Krajem veljače 2015. zbog nedostatka časnih sestara samostan je zatvoren.

Pregledavanje i prihvaćanje ponude: Onoga časa kada su orgulje ponuđene Mostarsko duvanjskoj biskupiji don Antan Luburić je zamolio (14.2.20915.) gosp. Vida Kalebića da ode u samostan u Lülsfeld i pregleda orgulje. Vid je orgulje pregledao, uvidio da su u dobrom stanju i da se mogu vrlo uspješno demontirati i na drugom mjestu montirati. Ordinarijat je donaciju prihvatio i orgulje ponudio župi Kruševo. Poslije razmišljanja i promatranja mogućnosti odlučili smo ponudu prihvatiti. Uz prihvaćanje morali smo preuzeti financiranje demontaže orgulja u Lülsfeldu, montažu u Kruševu, prijevoz iz Lülsfelda, izgradnju postolja za orgulje na koru župne crkve u Kruševu. Također, morali smo prihvatiti izvođenje i financiranje: stolarskih, bravarskih, molerskih i elektro radova.

Demontaža: Orgulje je demontirao u Njemačkoj, u Lülsfeldu Vid Kalebić sa suradnicima: Jonasom Spohnom i Tomislavom Kalebićem. Demontiranje su izvodili: 1,2,9.11,14,15,16 i 23 svibnja 2015. Demontirane orgulje posložili su u kutije, označili posebnim znakovima i pripremili za prijevoz.

Vid Kalebić: Vid je podrijetlom s otoka Šolte, Donje selo. Rođen je u Njemačkoj, živi u mjestu Zimmern-u, župa Seckach (biskupija Freiburg). Radi u poduzeću za izradu i održavanje orgulja Orgelbau Rensch u mjestu Lauffen na rijeci Neckar.

Izrada: Orgulje su rađene po narudžbi časnih sestara „Kongregacija sestara Krista Otkupitelja“ za kapelicu samostana u Lülsfeldu 1965. Rađene su u poduzeću Orgelbau – Anstalt G. Weiss u mjestu Zellingen na Main-i. Sviraonik za orgulje je napravio Eisein Schmidt iz Andechs-a (Bavarska). Imaju 12. registara. Vanjski izgled im je klasični.

Prijevoz: Orgulje su utovarene u Lülsfeldu 6.7.2015. U Kruševu su istovarene 9.7.2015. Prijevoz i utovar je organizirao Pero Šarić.

Montiranje: Montiranje orgulja započelo je 27.7.2015 i montirane su do 8.8.2015. Radove na montaži su izvodili i organizirali Vid i Tomislav Kalebić. Njih dvojica su radili svaki radni dan od 8 – 17 sati, a po potrebi u tri dana sve do 21 sat.

Podizanje sviraonika: Sviraonik je na kor podignut 31. srpnja. U podizanju su sudjelovali Luka Božić, Gojko Mandić, Vid Kalebić, Tomislav Kalebić i don Ljubo.

Pomoćni radovi: Za potrebe montiranja orgulja pomoćne radove izvodili su:

  • Stolarske: Luka Božić
  • Bravarske: Mijan Šaravanja i Željko Marijanović
  • Elektro radove: Nikola Planinić
  •  Molerske: Mate Marić Stankov
  • Knauf: Vitomir Arapović
  • U svim radovima pomagao je Gojko Mandić
  • U podizanju težih dijelova orgulja sudjelovali su: Franjo Martinović, Dario Pušić, Gordan Pušić, Luka Božić, Gojko Mandić, Vid i Tomislav Kalebić.