Na spomen nadbiskupu Čuli

Već smo više puta pisali na našem portalu o orguljama, od ideje do ostvarenja. A, danas, 18. listopada u 18,00 sati imali smo blagoslov i kolaudaciju orgulja. Orgulje su postavljene u spomene na nadbiskupa Petra Čule. Blagoslov je imao don Željko Majić a kolaudaciju gospođa Katja Krolo – Šarac i mlada gospodična Tina Korać.

Nedjelja, 18 je sati: Misno slavlje predslavio je generalni vikar Mostarsko duvanjske biskupije don Željko Majić. Koncelebrirali su dekan broćanski i župnik čerinski fra Dario Dodig, župnik iz Pologa don Jakov Renić, župnik s Ploče – Tepčići don Ivan Turudić, kapelan u katedralnoj župi u Mostaru don Josip čule, župnik u Kruševu don Ljubo Planinić i dvojica pučkih misionara koji predvode Pučke misije na Gradini: o. Zvonimir Vlah i o. Ivan Vinkov. Don Đuro Bender bio je prisutan ali nije koncelebrirao zbog slavljenja već tri Mise. Liturgijska čitanja i molitvu vjernika čitao je Zrinko Čule, ministrirali su Stipe Gabrić, Stanislav Puce, Josip Pušić i Karlo Vidačak. Krunicu pred Misu su predmoli Josip Pušić i Matea Čule. Za vrijeme Mise pjevao je zbor „Gospa Karmelska“ uz dirigiranje i organiziranje misnog pjevanja Ive Kordić, svirala je Andrea Čule.

Na početku Misnog slavlja župnik je sve prisutne pozdravio, objasnio ceremonije i pozvao generalnog vikara don Željka da započne Misno slavlje.

Planirali smo najprije blagoslov orgulja: Don Željko je izmolio obredne molitve i pošao po sredini crkve prema koru i oruguljama i blagoslovio ih. Misa je nastavljena s pjevanjem Slave… U propovijedi don Željko je povezao više tema: blagoslov orgulja, glazbeni instrumenti u liturgiji kroz povijesti Crkve, Misijsku nedjelju, i sve prožeo evanđeoskim isječkom o dvojici apostola koji žele prva mjesta….

Poslije misnog blagoslova slijedila je kolaudacija. Za kolaudaciju pripremili smo vidio zid u crkvi. Želja nam je bila da prisutni mogu pratiti vizualno događanja na koru i u tišini pratiti kolaudaciju profesorice Katje i profesorice Tine. Video zid su postavili organizatori razglasa u Međugorju Stanko Jerković i Goga Čillić, kamerman za video zid bio je Petar Babić, a kamerman po crkvi bio je Marko Soldo i fotograf Tomica Lončar.