Klape na Neretvi 2016. – Značajan iskorak klape Studenac

U Čapljini, 28. 04. 2016. godine održan je treći po redu festival klapske pjesme pod nazivom Klape na Neretvi, čiji je organizator Založba kralja Tomislava, Čapljina.

Izuzetno kvalitetnim nastupom pobjedu je izborila briljantna ženska klapa Drača iz Mostara, pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića. Radi se o prvom mjestu po izboru publike, dok su drugo i treće izborile klape Sv. Nikola – Metković i Travertin – Trebižat. Ovaj festival bio je ujedno i audicija za 50. jubilarni Festival klapske pjesme u Omišu, koji će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

Još jedan je to u nizu uspjeha za spomenute mostarske klape koja je već nastupala i pobrala brojne nagrade na Festivalu u Omišu. Uz spomenute klape, nastupili su još i Bura-M Mostar, Diva Široki Brijeg, Kurenat Mljet, Narenta Mostar, Studenac Kruševo – Mostar, Zvizdan Posušje i Signum Čapljina.

Ljubitelji klapske pjesme, koji su do kraja ispunili veliku dvoranu hotela Mogorjelo, mogli su uživati u dvosatnom programu koji je na poseban način vodio renomirani hrvatski glumac Frane Perišin.

U ime organizatora skupu se obratio i svim sudionicima zahvalio Stjepan Šutalo, a program je u svom obraćanju pohvalio i prof. Mijo Stanić, ravnatelj Festivala u Omišu.

Na samom početku nastupila je i naša klapa Studenac, koja je na poseban način otvorila prelijepu večer punu kvalitetne klapske pjesme. Svojom interpretacijom izvornih napjeva izmamili su osmijehe i oduševljenje kod publike, ali i kod voditelja programa Frane Perišina, velikog zaljubljenika u klapsko pjevanje. Glasovima publike momci su izborili peto mjesto, što je svakako za njih jedno priznanje da mogu ponosno stati i nastupiti uz ponajbolje hercegovačke klape. Međutim, ono drugo, značajnije priznanje za njih dolazi od stručnog ocjenjivačkog žirija. Naime, debitirat će na jubilarnom pedesetom Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, uz još 10 debitantskih klapa probranih na audicijama u Splitu, Zadru, Šibeniku, Rijeci, Zagrebu,  Dubrovniku, Korčuli, Čapljini i Omišu. U svoje četiri godine postojanja, za njih je ovo najznačajniji trenutak, veliki vjetar u leđa ali i velika odgovornost. Nastupili su na čast i ponos svoje župske zajednice i mještana Kruševa, pa je ovo ujedno i uspjeh svih kruševljana, a ne samo probrane sedmorice i njihovog stručnog voditelja.

Direkcija festivala donijela je odluku o tome tko su sudionici 50. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, po kategorijama i večerima. Prema toj odluci sudjelovanje je osigurala 21 muška, 16 ženskih, 9 mješovitih i 11 klapa debitanata, a za Večer popularnih skladbi 11 klapa.

“Klapsko pjevanje u Hercegovini napreduje, to je očito. Međutim, meni je još u sjećanju prvi nastup ovdje u Čapljini, na otvorenom, kada se publici predstavilo 19 klapa. Tada smo se odlučili na dugoročnu suradnju, a ovaj koncert je još jedna potvrda da smo bili u pravu”, rekao je Duško Šarac, umjetnički voditelj Festivala klapa u Omišu.

Tekst napisao: Karlo Milićević