Šesta nedjelja kroz godinu – 16.2.2014.

istaknuto 5Prvo čitanje: Čitanje Knjige Sirahove (Sir 15, 15-20) Ako hoćeš, možeš držati zapovijedi, u tvojoj je moći da budeš vjeran. On je preda te stavio vatru i vodu: za čim hoćeš pruži ruku svoju. Pred čovjekom je i život i smrt: što on više voli to će mu se dati. Jer velika je mudrost u Gospodina, on je svemoćan i vidi sve. Oči Gospodnje počivaju na onima koji ga se boje, Gospodin zna svako djelo čovječje. Nije nikad zapovjedio nikomu da bude bezbožnik niti dao dopuštenje za grijeh. Riječ Gospodnja.

Psalam (Ps 119, 1-2.4-5.17-18.33-34) Blaženi koji hode po zakonu Gospodnjemu!

  • Blaženi oni kojih je put neokaljan, koji hode po Zakonu Gospodnjemu! Blaženi oni koji čuvaju propise njegove, čitavim srcem njega traže!
  • Naredbe si svoje dao da se brižno čuvaju. O, kad bi čvrsti bili putovi moji da tvoja čuvam pravila!
  • Milostiv budi meni, sluzi svojem, da živim i tvoje riječi čuvam! Otvori oči moje da gledam divote tvoga Zakona!
  • Pokaži mi, Gospodine, stazu pravila svojih i ja ću je čuvati do kraja! Pouči me da se tvoga držim zakona i čuvat ću ga svim srcem!

Drugo čitanje (1Kor 2, 6-10) Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima Braćo! Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni knezova ovoga svijeta koji propadaju, nego navješćujemo Mudrost Božju, u otajstvu, sakrivenu; onu koju predodredi Bog prije vjekova za slavu našu, a koje nijedan od knezova ovoga svijeta nije upoznao. Jer da su je upoznali, ne bi Gospodina slave razapeli. Nego, kako je pisano: »Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube«. A nama to Bog objavi po Duhu jer Duh sve proniče, i dubine Božje. Riječ Gospodnja.

Aleluja: (Mt 11, 25) Blagoslovljen da si, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si otajstva Kraljevstva objavio malenima.

Evanđelje Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 5,  20-22a.27-28.33-34a.37) (kraća verzija) U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Vaša riječ neka bude: ‘Da, da – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.« Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Braćo i sestre, Bog nas je u Kristu pozvao da, oslobođeni od svakoga robovanja, hodimo  novosti života. Uputimo nebeskome Ocu molitve, zajedno govoreći:

  • Rasvijetli svojim Duhom put Crkve da, vjerna evanđelju, umije svim ljudima donijeti radost i svjedočiti spasenjsku snagu Kristovih zapovijedi, molimo te.
  • Čuvaj u svjetlu svoje istine sve pastire Crkve; obdari ih hrabrošću naviještanja tvoje riječi pred svim iskušenjima života i pred svim protivljenjima svijeta, molimo te.
  • Okrijepi snagom svjedočanskoga života sve kršćane u našemu društvu kako bi, nasljedujući evanđelje, gradili novi svijet i sve ljude povezivali ljepotom Kristove ljubavi, molimo te.
  • Sve one koji zbog vjernosti evanđelju trpe prijezir i poniženje: pomozi im da ne posustanu na putu vjere i daj da njihovo svjedočanstvo bude zalog evanđeoske preobrazbe svijeta, molimo te.
  • Obnovi u nama sve što je ranjeno grijehom i nevjernošću tebi; daruj nam snagu vjere da uvijek prepoznajemo put spasenja i radosno ti služimo u potpunome predanju srca, molimo te.
  • Sve navjestitelje evanđelja, sve ljude koji su ste slavili kao Oca, primi na času smrti u svoj očinski dom, molimo te.

Zaključak: Primi, Oče nebeski, naše molitve i obnovi nam želju da te još dublje spoznamo i još vjernije slijedimo. Prati svojom milošću naše odluke i naša nastojanja na putu vjere. Po Kristu Gospodinu našemu.