Dan Kruševa 2016. – dvadesetpeta obljetnica

Jubilarna, dvadesetpeta obljetnica Dana Kruševa je motivirala organizatore okupljene u Odjel za obilježavanje. Program je započeo u 11,00 sati Misnim slavljem kojega je predslavio biskup Mile Bogović. O Misnom slavlju vidi na zasebnoj stranici našega portala.

Poslijepodnevni program obilježavanja dvadesetpete obljetnice Dana Kruševa organiziran je u tri dijela: polaganje vijenaca kod spomenika, kulturno zabavni program u svatovskoj dvorani „Afreodita“ i Domjenak, također u svatovskoj dvorani „Afrodita“.

Polaganje vijenaca, organizirano je u 17,45 kod spomenika. Položeno je više vijenaca u ime više institucija, udruga, ratnih jedinica… slijedila je zajednička molitva koju je predvodio biskup Mile Bogović. Polaganju vijenaca nazočili su svi uzvanici. Promet je za kratko vrijeme kod Doma bio zatvoren.

Kulturno zabavni program, slijedio je poslije polaganja vijenaca, započeo je u 18,30 i trajao do 20,00 sati. Program je predvodila Anita Martinac, književnica i sudionica Obrambenog rata. Domaćin povodom Dana Kruševa bilo je zapovjedništvo Šeste mostarske bojne – Kruševo. Pokrovitelj Dana Kruševa bio je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Iz programa u dvorani Afrodita:

– Himnu su na početku programa svirali: na flauti Martina Šetka i na glasoviru Nikolina Tomić.  Slijedilo je prisjećanje na poginule i umrle branitelje i civile Obrambenog i Domovinskog rata.

– Mile Pušić: U ime zapovjedništva Šeste bojne okupljenima se u pozdravnom govoru obratio Mile Pušić

– Anita Martinac i film: O Danu Kruševa i njegovu značenju 1991. govorila je u pjesničkom zanosu Anita Martinac, a cijeli njezin govor kasnije je potvrđen desetominutnim filmom s bojišnice u Kruševu. Film su u studiju Prvi TV montirali i pripremili za ovu zgodu Branislav Stojkić  i Franjo Takač. Osnova za prikazani film bile su kasete snimljene s bojišnice u Kruševu 1991./92. Kasete se čuvaju u arhivu Šeste bojne.

– Nevenko Herceg: U ime Hrvatskog narodnog sabora, u ime sviju struktura Županije, Grada Mostara pozdravni govor imao je Nevenko Herceg.

– Ivan Vukić je govorio u ime Ministarstva branitelja Republike Hrvatske

– Đuro Glogoški u ime Udruge stopostotnih invalida RH 1. skupine

– biskup Mile Bogović u ime Komisije za hrvatski martirologij

Između govornika nastupili su s pjesmama:

            – Ela Čule (Dajem ti srce zemljo moja)

            – Miran Pušić (Moj lipi anđele)

            – Stipe Gabrić (To je zemlja gdje smo rasli)

            – Karlo Milićević je sviju troje pjevača pratio na glasoviru.

Zahvalni govor i dodjela Zahvalnica

Na kraju prvog dijela programa u dvorani Afrodita slijedio je zahvalni govor kojega je imao domaćin večeri Mile Pušić. U tijeku zahvalnog govora Mile je podijelio Zahvalnice onima koji su pomagali Šestu bojnu i Kruševo u obrani 1991. /1992. U ime primatelja Zahvalnica, zahvalio se Željko Koroman.