Korčula – prvi dan

U Blatu na otoku Korčuli 30. lipnja započela je devetnica u čast bl. Marije Petković, pred njezin blagdan koji se slavi 9. srpnja. Euharistijskom slavlju u dvorištu samostana uz svetište bl. Marije, koje je navečer predvodio don Ljubo Planinić, župnik župe sv. Ilije u Kruševu u BiH u koncelebraciji don Željka Kovačevića, župnika župe Svih svetih u Blatu, prethodila je molitva Krunice Božjega milosrđa, devetnice i litanija bl. Marije.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je zbor mladih iz Kruševa sastavljen iz više zborova koji djeluju u župi sv. Ilije.

U propovijedi don Ljubo se osvrnuo na svjedočanstvo života blažene Marije Petković. „Potrebno je iz dana u dan pitati se: Jesam li Isusov? – kako je to činila blažena Marija Petković. Kažemo da je papa Ivan Pavao II. Mariju proglasio blaženom. Marija Petković spremila je put sama sebi, a papa Ivan Pavao II. samo je potvrdio ono što je Marija Petković činila cijeloga svojega života…. Od nas Hrvata na ovim prostorima nitko nije proslavio katoličko i domoljubno ime i prezime diljem katoličkog svijeta kao bl. Marija Petković…. Marija se potvrđivala i stihom i pjesmom i pismom i meditacijom, zanosom i poletno. I kad je bilo najteže, ona bi rekla: nasmiješit ću ti se u Ime Božje da ti pokažem osjećaj duše. Budimo predani Bogu poput blažene Marije Petković. Bog nam je dao slobodu volje da mi sami krenemo s njim, da nas on blagoslovi.

Što znači blagosloviti? To znači uzeti sebe, svoje djelo, svoje odluke, poći pred Boga, da On potpiše ono što si odlučio. Nećeš nositi Bogu na potpis bilo što. Stavi danas ruku na grob Marije Petković i reci: i ja ću poput tebe slijediti Boga, Isusa Krista, u mojim mogućnostima, u mojim stvarnostima”, rekao je don Ljubo.

Osvrnuo se i na vjeru kojom se potvrdio Abraham, spremnošću da ide kamo ga Bog šalje i da žrtvuje svoga sina.

Euharistijsko slavlje zaključeno je procesijom u svetište, gdje je don Ljubo udijelio zaključni blagoslov s moćnikom blaženice te je uslijedila mogućnost za osobno čašćenje moći bl. Marije Propetoga.

U dvorištu samostana održan je koncert zborova iz Kruševa. Nastupili su zbor Horeb, zbo Fontes, klapa Studenac, Ela Čule i Stipe Gabrić uz pratnju Karla Milićevića i Kristine Šetka, a na diplama je nastupio Mario Smiljanić.

Na kraju koncerta nazočnima se s nekoliko riječi obratio don Ljubo, župnik iz Kruševa te zahvalila hodočasnicima iz Kruševa i svim štovateljima blaženice s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica.

Tekst djelomično prerađen za naš portal preuzet je s portala IKA-e