Korčula – drugi dan

Drugog dana devetnice pred blagdan bl. Marije Petković u Blatu na Korčuli 1. srpnja euharistijsko slavlje u dvorištu samostana ispred svetišta predvodio je don Ljubo Planinić, župnik župe sv. Ilije u Kruševu u BiH u koncelebraciji s don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih svetih u Blatu.

Euharistijskom slavlju prethodila je molitva radosnih otajstava krunice s razmišljanjima bl. Marije i litanija, a predvodile su je redovnice.

U propovijedi don Ljubo se osvrnuo na Evanđelje dana – susret Isusa sa satnikom, čijoj se vjeri zadivio. “Danas idemo izvoru poticaja. Idemo Isusu Kristu koji se s Bogom Ocem i s ljudima trnovito potvrđivao. S Bogom Ocem, prateći da ne bi štogod učinio što je protivno volji Oca nebeskoga. S ljudima, običnim čovjekom, Isus je kao izvrsni komunikator stvarao primjerenu komunikaciju. U komunikaciji s vlastima nikad nije bio na ‘per tu’ poziciji. Strukture vlasti ga nisu zanimale. Zanimali su ga ljudi koje pozicija i fotelja nije pokvarila. Evo ga danas u evanđelju sa satnikom.

On satniku kaže: vjera te tvoja spasila. Nesebična, iskrena, apsolutna i ponizna vjera je put i život, rekao je propovjednik.

Mariji Petković vjera je bila put komunikacije s mnogim ljudima i mnogim narodima svijeta. Onoga časa kada je biskup Marčelić pozvao Mariju i dao joj povjerenje, ona se nije zatvorila u zidine samostana nego se povjerila Bogu Ocu, poput Isusa Krista i stvarala suradnju s mještanima te blago i ponizno oko sebe okupljala jezgru buduće redovničke zajednice.

Blagost, sigurnost i povjerenje u Boga Marija Petković stekla je gledajući svojega oca Antuna. Otac joj bijaše škola molitve i milosrđa, a ona je očevu školu mudro pretočila u djela milosrđa, istako je don Ljubo. Također je don Ljubo je istaknuo kako je Marija Petković poput fra Didaka Buntića, koji je živio u istom vremenu, pomagala i spašavala, on odvodeći gladnu djecu iz Hercegovine u obitelji u Slavoniji, kako bi preživjeli, a ona proseći u Slavoniji i Vojvodini za djecu u Blatu.

“Po Mariji Petković i njezinim sestrama brzo se širio duh solidarnosti sve do Južne Amerike. Duh solidarnosti i nju je samu odnio u Južnu Ameriku. Kolikim ljudima je sa svojim sestrama pomogla. Ne samo domorodnim narodima, nego i Hrvatima koji su se dvadesetih godina prošlog stoljeća našli u prekooceanskim zemljama”, rekao je don Ljubo.

Na završetku euharistijskog slavlja svećenici, redovnice i vjernici su u procesiji ušli u svetište, gdje je uslijedio završni blagoslov s moćnikom blaženice te osobno čašćenje moći bl. Marije Propetoga. Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao zbor mladih uz pratnju tamburaša iz Kruševa i njihova voditelja Davora Kožula.

Večernji program nastavljen je koncertom u dvorištu samostana, kojeg su izveli hodočasnici iz Kruševa: tamburaši „Brist“, zbor Horeb, zbor Fontes, klapa Studenac, a na diplama je program otvorio Mario Smiljanić. Na kraju koncerta nazočnima se sa nekoliko riječi obratio don Ljubo, župnik iz Kruševa, te zahvalilo redovnicama na gostoprimstvu i mjesnoj predstojnici s. M. Janji Jurman darovao reljef – vrata župne crkve Sv. Ilije u Kruševu.

Tekst djelomično prerađen za naš portal preuzet je s portala IKA-e