Klapa Studenac na 51. omiškom festivalu

Zadnja dva mjeseca momci iz klape Studenac redovito su se nalazili, kako bi zadržali pjevačku formu te se spremili za nastup u prijestolnici klapske pjesme, u Omišu. I to kao jedini predstavnici Bosne i Hercegovine. Noseći to breme, prošli su kroz tih osam tjedana, ali i kroz sami dan nastupa onako, kako bi samo jedan voditelj mogao poželjeti. Znam da su se tu i tamo javljale nesuglasice među njima, ali ovaj put su dokazali da mogu biti pravi tim kad se zainate. Mislim da ovaj izraz nije pretjeran, jer čovjek kad se zainati inspiriran pozitivnom energijom što vodi ka plemenitom cilju, tada taj isti inat dobiva novu dimenziju, a kontekst je više nego pozitivan.

Nakon dolaska u Omiš, te ručka i smještanja na nešto udaljenu i povisoku lokaciju (ali s pogledom što oduzima dah!), momci su prvi od svih klapa odradili generalnu probu. Ton majstor im je dao koristan savjet, a oni su ga sasvim normalno prihvatili. Nakon još par riječi vezanih za samu interpretaciju, vratili smo se u smještaj, kratko odmorili i osvježili. Slijedilo je oblačenje novih odijela i pojaseva, koje su momci sami sebi priskrbili. Svojim radom i odricanjem i to baš kroz klapsku pjesmu. Zahvalni su Bogu da su to uspjeli i bez obećanih donacija. Ovako su još više i snažnije htjeli ostvariti nastup kojim će svoje Kruševo učiniti ponosnijim nego ikad. I doista je tako bilo. Nakon prve klape, sasvim su mirno stali pred trg prepun poznavalaca i ljubitelja klapske pjesme. Obje pjesme, a posebno drugu, kojom su opjevali Neretvu i djevojku iz neretvanskog kraja, iznijeli su jako lijepo. Naravno da je kroz prvu pjesmu, iz strofe u strofu glas bio sve slobodniji, a njihova tijela sve opuštenija. Nikome nije svejedno ostvariti debi na najznačajnijem festivalu klapske pjesme. Nakon zadnje ispjevane strofe, uslijedila je pauza, intonacija te druga pjesma. Odlučno i čvrsto, sjećajući se svega o čemu su s voditeljem pričali i primjenjujući sve što su uvježbavali, momci interpretiraju bez straha, te pjevaju možda i bolje nego ikad. Osim na domjencima, naravno. Tad su uvijek broj 1!

Iako brojem bodova nisu ostvarili prolazak u finale, oni su baš ovakvim nastupom bili jako zadovoljni i sretni. Sretni što, uprkos svim izgledima, mogu reći da pripadaju klapskom svijetu, te da bez pardona mogu pjevati na omiškoj stini, ulici ili pak trgu. A u sitne sate i ne samo klapsku pjesmu, već njima najdraži i nezaobilasni grlati bećarac. (tekst napisao Karlo Milićević).

Ovom lijepo sastavljenom i kako valja prikazu klape „Studenac“, pridružuje se i župni ured u Kruševu. Čestita momcima i njihovom voditelju na zapaženom nastupu u Omišu. Njihove otpjevane pjesme možete i sami poslušati na youtube portalu.