Srpanjske pobožnosti 2017. – treće tri večeri

Treće tri večeri Srpanjskih pobožnosti slavili smo u crkvi i u crkvenom dvorištu. Bura je puhala u ponedjeljak 17. srpnja pa nismo mogli s Misom van crkve.

U sve tri večeri Misno slavlje je predslavio don Josip Galić. U lijepom ozračju liturgije don Josip je propovijedao o temama: čovjek i Bog Otac, Bog Sin, Bog Duh Sveti.

Prvu večer: Čovjek spoznaje Boga Oca u prirodi, svemiru… Bez Boga svemir i čovjek su bez životnosti. Oni su materija koja jedno vrijeme djeluje i nestaje. Ono što je Bog traje vječno. Da bi se živjelo vječno, potrebno je spoznati Vječno.

Drugu večer: Bog Otac je u trenutku „vječnosti“ poslao na zemlju Sina da se čovjeku ne bi dogodila izgubljenost. Cijelu životnu horizontalu od rođenja do tjelesne smrti živi Sin s čovjekom i pokazuje mu vertikalu. Pokazuje mu vječnost.

Treću večer: Duh je čovjekov nadahnitelj. Duh mu pomaže svladati životne nedostatke, provesti ga životom svladavajući sve životne upitnike. Tamo gdje se čovjek zaplete u svoje „ja“, tamo će biti propast. Primjer propasti su tolike zemaljske „zvijezde“ kojima je na kraju života ostala rečenica „ja sam nesretan čovjek“. Tamo gdje su „Bog – Duh Sveti i ja“, tamo nema ni prvo ni zadnje. Tamo ostaje vječnost u Bogu i s Bogom.

Zaključak: Ne samo Bog, nego i oni koji su Božji pokazivali su put čovjeku do vječnosti. Svakako su na tom putu s čovjekom bili i ostali Blažena Djevica Marija koju u Kruševu slavimo kao Gospu Karmelsku i prorok Ilija patron župne zajednice.

Pjevači: U prvu večer trećeg dijela Spranjskih pobožnosti pjevali su pjevači klape Studenac, drugu zajendo Fontes, Horeb, Studenac, treću u „duetu“ Ivo i Stipe. U drugu večer svirali su tamburaši. Druga večer pjevačima je bila generalna proba za Ilindansku sv. Misu.

U Srpanjskim pobožnostima pjevanje su organizirali: Kristina Šetka, Ivo Kordić, Stipe Gabrić, Karlo Milićević, Ivan Ćorić i Davor Kožul.

U sve tri Srpanjske pobožnosti župniku je pomagao Stipe Gabrić, pjevajući litanije proroka Ilije i kruševsku Ilijinu himnu „Blagoslov proroka Ilije“.

U devet Srpanjskih večernjih pobožnosti naroda se okupljalo zavisno od večeri do večeri, od 150 do 300.

U ispovijedanju su pomagali: don Ivan Turudić, don Josip Galić, fra Nikola Rosančić, don Josip Čule, don Đuro Bender, don Jakov Renić, don Toni Faltak i don Marin Skender. Hvala svima na suradnji i na pomoći.