Određivanje datuma Uskrsa

imgresČesto čujemo kako Uskrs „hoda“. Hoće se reći da proslave Uskrsa ne dolazi uvijek na isti datum. Kažemo da je Uskrs najbitniji blagdan katolika i kršćana, a tamo on je „nestabilan“, ima nešto „jače“, „bitnije“ od Uskrsa pa se Uskrs određuje prema nečemu ili prema nekome? Da ne šaramo s pitanjima. Idemo pokušati odgovoriti, kako se određuje datum Uskrsa, a odgovarajući na ovo pitanje, odgovorit ćemo i na druga.

Najjednostavnije bi bilo reći, Uskrs se slavi u prvu nedjelju poslije pojavljivanja prvog punog (mladog) mjeseca.

Potpunije je reći, Uskrs se slavi u prvu nedjelju poslije proslave židovske Pashe (blagdan izlaska iz egipatskog sužanjstva), a židovska Pasha se slavi na prvi dan (odnosno prvu noć) pojavljivanja punog mjeseca u proljeće i taj dan je četrnaesti nisan.

Proljetni mjesec kod Židova zove se nisan (hebrejski ili židovski kalendar) i on je raspoređen u ožujku i travnju, a četrnaesti nisan ne odgovara ni jednom određenom datumu našega kalendara nego je to dan prvog proljetnog punog mjeseca. Kako se prvi dan punog mjeseca u proljeće ne pojavljuje u isti dan (noć) tako se ne slavi ni Pasha, a po Pashi ni Uskrs istoga datuma u godini.

Jednostavno shvatiti, dan proslave Uskrsa i Pashe ne gleda se u datum na kalendaru nego na nebo i trenutak prvog dana (noći) punog (mladog) mjeseca u proljeće. Kad je prvi dan punog mjeseca, to je dan četrnaesti nisan, odnosno to je dan proslave Pashe, a nedjelja poslije četrnaestog nisana je Uskrs.

Laganije i jednostavnije rečeno: Uskrs se slavi u prvu nedjelju nakon prvog punog mjeseca u proljeće.

Određujući dan Uskrsa u prvu nedjelju poslije pojavljivanja punog mjeseca u proljeće,  (ožujak – travanj), možemo reći Uskrs „hoda“ u rasponu pet tjedana, najranije može doći 22. ožujka, a najkasnije 24. travnja.

Kad je bio „prvi“ Uskrs? Vrlo teško je govoriti o datumima iz Kristova života. Ipak, znanstvenici su se kroz povijest trudili, složili različite teorije i zaključili da je vrlo vjerojatno bio 7. travnja datum Kristova razapinjanja (Veliki petak), a nedjelja 9. travnja dan Kristova uskrsnuća. (usporedi: Verbum: „Vjera u pitanjima“)