Odluka o proglašenju

Nekropola stećaka u Kruševu – nacionalni spomenik

Uvod: Sve je započelo u vremenima dok je Kruševo pripadalo mostarskoj općini Jug. Tada je načelnik Općine s općinskim strukturama uključio Nekropolu stećaka i župnu crkvu u Kruševu u privremeni popis spomenika od nacionalnog značenja. U vremenu gašenja i ujedinjavanja mostarskih općina u jednu općinu popis je ostao na snazi. Taj popis je ušao i u času formiranja Federacije BiH u popis od državnog značenja. Broj pod kojim su se nekropola i crkva vodili na privremenom popisu vodi se pod slijedećim brojem: Zavod za zaštitu spomenika kulture BiH, broj 01/1 – 288/02 od 12. prosinca 2002. Službeni glasnik BiH, br. 33/02. Uvodni tekst napisao je don Ljubo Planinić.

Slijedi tekst odluke Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika o proglašavaju Nekropole stećaka u Kruševu nacionalnim spomenikom.Odluku možete čitati i pratiti na portalu Povjerenstva na slijedećoj stranici:

 http://kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=3257

Status spomenika – Nacionalni spomenik: Objavljeno u “Službenom glasniku BiH”, broj 97/09.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, na temelju članka V. stavak 4. Aneksa 8. Općega okvirnoga sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i članka 39. stavak 1. Poslovnika o radu Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 7. do 13. srpnja 2009. godine je donijelo

O D L U K U

I. Povijesno područje – Nekropola sa stećcima u Kruševu, Grad Mostar, proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik). Nacionalni spomenik čini nekropola sa 122 stećaka.

Nacionalni spomenik se nalazi na prostoru koji obuhvata dio k.č. 2601 i k.č. 2602 (novi premjer), što odgovara starom premjeru dijelu k.č. 899/3 (stari premjer), k.o. SP Kruševo, z.k. uložak broj 626, Grad Mostar, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina.

Na nacionalni spomenik se primjenjuju mjere zaštite utvrđene Zakonom o provedbi odluka Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika, uspostavljenoga sukladno Aneksu 8. Općega okvirnoga sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini („Službene novine Federacije BiH” br. 2/02, 27/02, 6/04 i 51/07).

II. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) dužna je osigurati pravne, znanstvene, tehničke, administrativne i financijske mjere za zaštitu, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju nacionalnoga spomenika.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) utvrdit će tehničke uvjete i osigurati financijska sredstva za izradu i postavljanje informacijske ploče sa temeljnim podacima o spomeniku i odluci o proglašenju dobra nacionalnim spomenikom.

III. Na prostoru koji je definiran u točki I. stavak 3. ove odluke utvrđuju se sljedeće mjere zaštite:

  • dopušteni su istraživački, konzervatorsko-restauratorski radovi, uključujući i radove čiji je cilj prezentacija nacionalnoga spomenika, uz odobrenje federalnoga ministarstva nadležnoga za prostorno uređenje (u daljnjem tekstu: nadležno ministarstvo) i stručni nadzor nadležne službe zaštite naslijeđa na razini Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nadležna služba zaštite);
  • osigurati redovno održavanje nekropole, uključujući uklanjanje samonikle vegetacije i čišćenje stećaka od lišaja i mahovine;
  • prostor spomenika bit će otvoren i dostupan javnosti, a može se koristiti u edukativne i kulturne svrhe;
  • dopušteno je obavljanje radova na infrastrukturi samo uz odobrenje nadležnoga ministarstva i stručno mišljenje nadležne službe zaštite;
  • zabranjeno je odlaganje otpada.

U svrhu hitne zaštite nacionalnoga spomenika potrebno je izvršiti geodetsko snimanje i čišćenje nekropole.

Utvrđuje se zaštitni pojas koji obuhvata k.č. 2599, 2600, dio k.č. 2601, 2603, 2604 i 2605, posjedovni list broj 337, k.o. Čule (novi premjer), što odgovara k.č. 899/3 (stari premjer), k.o. SP Kruševo, z.k. uložak broj 626, Grad Mostar, na kojem se nalazi crkva Sv. Ilije Proroka i zgrada Kulturno-pastoralnog centra u Kruševu.

U tom prostoru se utvrđuju se sljedeće mjere zaštite:

  • dopušteni su radovi koji imaju za cilj da osiguraju održivu upotrebu objekta crkve;
  • obvezno sačuvati postojeće proporcije crkve;
  • nije dopuštena izgradnja novih objekata koji svojim vodoravnim i okomitim gabaritima mogu ugroziti nacionalni spomenik.

IV. Stavljaju se izvan snage svi provedbeni i razvojni prostorno-planski spisi koji su oprečni odredbama ove odluke.

V. Svatko a posebice nadležna tijela Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, gradske i općinske službe suzdržat će se od poduzimanja bilo kakvih postupaka koji mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu.

VI. Ova odluka dostavit će se Vladi Federacije, nadležnom ministarstvu, nadležnoj službi zaštite i općinskom tijelu uprave nadležnome za poslove urbanizma i katastra, u svrhu provedbe mjera utvrđenih u točki II. – V. ove odluke i nadležnome općinskom sudu u svrhu upisa u zemljišne knjige.

VII. Sastavni dio ove odluke je obrazloženje sa pratećom dokumentacijom koje je dostupno na uvid zainteresiranim osobama u prostorijama i na web-stranici Povjerenstva (http://www.aneks8komisija.com.ba).

VIII. Sukladno članku V. stavak 4. Aneksa 8. Općega okvirnoga sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, odluke Povjerenstva su konačne.

IX. Danom donošenja ove odluke, sa Privremene liste nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ br. 33/02, „Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 79/02, „Službene novine Federacije BiH“ broj 59/02 i „Službeni glasnik Brčko Distrikta BiH“ broj 4/03) briše se nacionalni spomenik upisan pod rednim brojem 422.

X. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u „Službenom glasniku BiH“.

Ovu odluku Povjerenstvo je donijelo u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo.

Broj: 02-2-40/09-43

Sarajevo 8. 7. 2009. godine

Predsjedateljica Povjerenstva

Amra Hadžimuhamedović