Zgode – misli – anegdote – 122

zgode - misli - anegdotePriča – Možda jest, možda nije

Nekada davno postojalo je jedno selo gdje je živio veoma mudar starac. Seljani su vjerovali da je on u stanju odgovoriti na sva njihova pitanja. Jednoga dana, farmer iz sela ode do mudraca i usplahirenim glasom zavapi:

“Mudri čovječe, pomozi mi. Dogodilo se nešto strašno. Vol mi je uginuo i nemam drugu životinju koja bi mi pomogla da zaorem njivu. Zar to nije nešto najgore što mi se moglo dogoditi?” Mudrac je odgovorio:

“Možda jest, možda nije.”

Čovjek se požurio natrag u selo i svima ispričao kako je mudrac poludio. Sigurno da je to bila najgora stvar koja se mogla dogoditi. Zašto on to nije mogao vidjeti? Međutim, sljedećeg dana, u blizini kuće farmer ugleda mladog, jakog konja. Budući da više nije imao vola da mu pomogne u obrađivanju zemlje, on odluči uhvatiti konja. Tako je i učinio. Kako je farmer bio sretan! Oranje nikada nije bilo lakše. Čovjek se vratio mudracu da se ispriča: “Bio si u pravu, mudri čovječe. Gubitak vola nije bilo najgore što je moglo da se dogodi. To je bila sreća u nesreći! Nikada ne bih imao konja da se to nije dogodilo. Moraš se složiti da je to najbolja stvar koja se mogla desiti.” Mudrac je još jednom odgovorio:

“Možda jest, možda nije.”

Ne opet, pomislio je farmer. Mudrac je sada sigurno poludio. Poslije nekoliko dana konj zbaci farmerova sina dok je jahao. On je ozlijedio nogu i nije mogao pomoći pri žetvi.
“O, ne!” pomisli čovjek, “sada ćemo umrijeti od gladi.”

Još jednom farmer ode do mudraca.

“Kako si znao da nije dobro što sam uhvatio konja? Opet si bio u pravu. Sin mi je ozlijeđen i neće moći da mi pomogne. Sad sam siguran da je to najgore što se moglo dogoditi. Ovog puta i ti se moraš složiti.” Mudrac je mirno gledao i snishodljivim glasom rekao:

“Možda jest, možda nije.”

Bijesan što je mudrac tako arogantan, farmer se vratio u selo. Sljedećeg dana u selu je počela mobilizacija zbog rata koji je iznenada buknuo. Farmerov sin bio je jedini koji zbog povrede noge nije morao da ode. Richard Carlson

Pouka: Ne gubite živce ni zbog čega. Sve je dobro. Sve ima svoju dobru i lošu stranu.