Dvadeseta nedjelja kroz godinu – 20.8.2017.

Misna čitanja Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje – Čitanje Knjige proroka Izaije (Iz 56,1.6-7) Ovo govori Gospodin: »Držite se prava i činite pravdu, jer će uskoro doći moj spas i objaviti se moja pravednost. A sinove tuđinske koji pristadoše uz Gospodina da mu služe i da ljube ime Gospodnje i da mu budu službenici, sve koji poštuju subotu i ne oskvrnjuju je i postojani su u savezu mojem, njih ću dovesti na svoju svetu goru i razveseliti u svojem domu molitve. Njihove žrtve paljenice i klanice bit će ugodne na mojem žrtveniku, jer će se dom moj zvati dom molitve za sve narode.« Riječ Gospodnja.

Psalam – Pripjev: Neka te slave narodi, Bože, svi narodi neka te slave (Ps 67,2-3.5-6.8)!

  • Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas, obasjao nas licem svojim, da bi sva zemlja upoznala putove tvoje, svi puci tvoje spasenje!
  • Nek se vesele i kliču narodi jer sudiš pucima pravedno i narode vodiš na zemlji.
  • Neka te slave narodi, Bože, svi narodi neka te slave! Bog nas blagoslovio, Bog naš! Neka ga štuju svi krajevi svjetski!

Drugo čitanje – Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima (Rim 11,13-15.29-32) Braćo: Vama, poganima, velim: ja kao apostol pogana službu svoju proslavljam ne bih li na ljubomor izazvao njih, tijelo svoje, i spasio neke od njih. Jer ako je njihovo odbačenje izmirenje svijeta, što li će biti njihovo prihvaćanje ako ne oživljenje od mrtvih? Ta neopozivi su dari i poziv Božji! Doista, kao što vi nekoć bijaste neposlušni Bogu, a sada po njihovoj neposlušnosti zadobiste milosrđe, tako i oni sada po milosrđu vama iskazanu postadoše neposlušni da i oni sada zadobiju milosrđe. Jer Bog je sve zatvorio u neposlušnost da se svima smiluje. Riječ Gospodnja.

Pjesma prije Evanđelja: Isus je propovijedao evanđelje o Kraljevstvu i liječio svaku nemoć u narodu (Mt 4,23).

Evanđelje: Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 15,21-28):  U ono vrijeme: Ode Isus i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: »Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!« Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: »Udovolji joj jer viče za nama.« On odgovori: »Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.« Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: »Gospodine, pomozi mi!« On odgovori: »Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psi­ćima.« A ona će: »Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!« Tada joj Isus reče: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.« I ozdravi joj kći toga časa. Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Braćo i sestre, Bogu Ocu koji nas oslobađa straha i liječi od malovjernosti, uputimo svoje molitve moleći dar čvrste i pouzdane vjere.

  1. Za Crkvu: da bude zajednica svih ljudi i naroda, da svi ispovijedaju istu vjeru, molimo te!
  2. Za sve kršćane: da slijede Kristov put, te jedni u drugima prepoznaju braću i sestre, molimo te!
  3. Za svijet razdijeljen vjerskim i nacionalnim podjelama: tvoj dar spasenja neka bude snaga pomirenja među svima koji su razdijeljeni, molimo te!
  4. Za našu župnu zajednicu: daruj nam duh iskrene molitve kako bi molitva bila hrana našoj vjeri, molimo te!
  5. Za sve naše obitelji: daruj im snage da sačuvaju skladne obiteljske odnose, blagoslovi ih u njihovu dobru, ispravi ih u njihovu zlu, molimo te!
  6. Svu našu braću i sestre, roditelje, prijatelje, sve naše znance i sve vjerne i mrtve koji u vjeri usnuše obdari vječnim spasenjem, molimo te!

Molitva: Svemogući Bože, ti si siguran oslonac i svjetlo našoj vjeri, Primi naše ponizne molitve i obdari nas milošću da nikada ne posumnjamo u tebe, Po Kristu Gospodinu našemu.