Gospa Karmelska – blagoslov kipa

Proslava Gospe Karmelske u Kruševu: Čašćenje i slavljenje Blažene Djevice Marije – Gospe Karmelske nije razvijeno u Bosni i Hercegovini. U Kruševu smo se motivirali u tijeku 2013. zajedno u „Srpanjskim pobožnostima“ slaviti BDM – Gospu Karmelsku i proroka Iliju – Karmelskog.

Zavjetni kip Gospe Karmelske: Zavjetni kipa BD Marije – Gospe Karmelske uradio je u Zagrebu Mate Vlaho. U  Kruševo je iz Zagreba dovezen 9. ožujka 2013. Kip je blagoslovio 11. srpnja 2013. don Ljubo Planinić uz sudjelovanje don Ivana Turudića, fra Igancija Alerića i većeg broja župljanja

Kip Gospe Karmelske u kapelici crkvenog dvorišta: Pored zavjetnog kipa BDM – Gospe Karmelske nastavili smo razmišljati o kipu kojega bi izradili i postavili u crkvenom dvorištu.

Naime, dolazili smo do ideje da se u crkvenom dvorištu izgradi oltarište za potrebe „ljetnih Misa“. Bilo je potrebno izgraditi prostor „vanjskog oltarišta“ ili prostor „crkve na otvorenom“.

Radove na „vanjskom oltarištu“ započeli smo 14. siječnja 2016. U tijeku radova na oltarištu došli smo do ideje da jedan dio oltarišta izdvojimo za kapelicu s kipom Gospe Karmelske. Tada smo započeli razgovore s Ilijom Skočibušića o mogućoj izradi kipa. Kako nismo imali dovoljno novaca da bi izradili kip prema Ilijinim idejama odlučili smo se za sada uraditi repliku Gospina kipa  Gospe Karmelske, onoga koji je postavljen na Karmelu u Izraelu. Zahvat na izradi replike povjerili smo Mati Vlahi i njegovim suradnicima. Početkom lipnja ove godine bili smo u Zagrebu da bi se uvjerili na kvalitetu izrade zamišljene replike. S urađenim smo bili prezadovoljni.

Zamoli smo Matu da nastavi i završi kipe do proslave Gospe Karmelske 2017. Kip je prevezen iz Zagreba u Kruševo 11. srpnja. Kako je biskup bio zauzet i nije mogao 16. srpnja kip blagosloviti, dogovorili smo se da blagoslov organiziramo nekad u rujnu ili listopadu.

Blagoslov kipa: U dogovoru s biskupom Ratkom odlučili smo se kip blagoslovit na blagdan BD Marije – Kraljice krunice, 7. listopada 2017. u 18,00 sati.

Blagoslovu je prethodila duhovna priprema koju smo imali od 1. do 6. listopada. U duhovnoj pripremi molili smo Gospinu krunicu, pjevali litanije, pjevali Gospine pjesme, molili razne molitve Mariji u čast. Poslije krunice i molitava slavili smo sv. Misu. Svaku večer bila je prilika za ispovijed.

U subotu, 7. listopada u 18,00 sati slavili smo sv. Misu u čast Blaženoj Djevici Mariji, a na slavu Božju. Na početka Mise biskup je kip blagoslovio.

Misnom slavlju i blagoslovu kipa sudjelovali su u koncelebraciji: don Đuro Bender, fra Ante Kurtović, fra Nikola Rosančić, don Pero Milićević i don Ljubo Planinić. Ministrirali su bili: Mateo Bevanda, Karlo Zovko, Oliver Čule, Vice Božić i Martino Gabrić. Liturgijska čitanja čitali su don Đuro Bender, Stanislav Puce i Ljiljana Ćorić. Pjevali su pjevači zbora Fontes i Horeb. Pjevanje je organizirao i animirao profesor Karlo Milićević. Biskup Ratko je propovijedao o Mariji majci kojoj ljudi rado idu.

Darovnica kipa: Nekom zgodom u župni ured dođoše Mario i Marijana Vasilj. Mario je rodom iz Međugorja, a Marijana, njegova supruga, rođena je Kordić na Sretnicama. Mario i Marijana su izrazili želju da bi htjeli nešto darovali za župu Kruševo. Onoga časa kad nam se „izbistrila“ ideja oko izrade kipa Gospe Karmelske prenijeli smo našu želju Mariju i Marijani. Njih dvoje su rado našu želju prihvatili i pridružili joj se s isplatom kipa. U ime župe, u svoje osobno ime neka naša zahvala i molitva upućena BD Mariji Gospi Karmelskoj prati Marija, Marijanu i njihovu obitelj.

Fotografije: U foto galeriji nalaze se fotografije s blagoslova kipa, Misnog slavlja, postavljanje postolja za kipa Gospe Karmelske, staze prema vanjskom oltarištu, prostor vanjskog olatišta i prostor ispred oltarišta.

Blažena Djevice Marijo – Gospo Karmelska budi nam zagovornica i zaštitnica.

Neka bude sve na veću slavu Božju!