Afazija duha

MozakAko bi otvorili medicinski rječnik i potražili značenje riječi afazija (grčki izvor riječi), našli bi objašnjene da je afazija nesposobnost govora uvjetovana oštećenjem nekih centara u mozgu. Bolesnik ne može izgovarati riječi, iako ih razumije (motorna afazija), ili ne može naći riječ koju traži (amnezijska afazija), ili izgovara riječi bez da ih razumije (senzorna afazija). Bit značenja je da poruka iz mozga ne može doći do jezika jer postoji neka usputna ozljeda ili neka bolest.

Uz rečeno postoji i afazija duha. Afazija duha zahvaća mnoge kršćane. Na vjeronauku, kod kuće, u crkvi uče o Isusu Kristu, razume što su učili ali nikada o tome ne govore. Teško im je preko jezika prebaciti riječ Isus Krista, Blažena Djevica Marija, sveci, sveto, blaženo, Crkva… Prenošenje poruke kod Prve kršćanske zajednice bijaše svakodnevna praksa. Oni su razumjeli poruku evanđelja, o njoj razgovarali, prenosili je i svjedočili. Djela apostolska govore da članovi Prve kršćanske zajednice nisu mogli ne govoriti ono što su čuli i ono što su vidjeli (Dj 4,20). Mi kažemo da znademo kršćanstvo, poznamo Bibliju, poznamo norme kršćanstva, ali ne znam jesmo li dovoljno svjedoci onoga što čujemo i onoga što kažemo da znamo. Postoji loša povezanost, afazijska, između čuti, razumjeti i svjedočiti. Bilo bi dobro da se ta putanja ispravi.

Po našim obiteljima preko svakodnevne molitve i ponavljanjem „kolinaca“ govorilo se o vjeri, o principima vjere, a nadasve principe vjere živjelo se u svakidašnjem životu. Istina  nisu se u obiteljima držala neka „znanstvena“ predavanja i rasprave o vjeri i istinama vjere, ali je bila stalna povezanost naših misli, riječi i djela s Kristom. Ne bismo smjeli dopustiti da duhovna afazija zavlada u nama, u našim obiteljima, u našim zajednicama. Onoga časa kad se dogodi afazija duha, olko će doći i do afazije tijela, afazije metafizičkog sustava. Ako je u tvojim mislima Bog izgovori ga. Ili što je u tvojim mislima? Ako bi slušale tvoje riječi, možeš zamisliti što bi se moglo zaključiti što se nalazi u tvojim mislima, u tvojoj glavi….