Bogojavljenje – Tri kralja

Misna čitanja Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje – Čitanje poslanice proroka Izaije (Iz 60,1-6): Ustani, zasini, Jeruzaleme, jer dolazi svjetlost tvoja i slava Gospodnja sviće nad tobom! Jer gle, zemlju tmina pokriva, i mrklina narode. A tebe Gospodin obasjava, i Slava se njegova javlja nad tobom. K tvojoj svjetlosti koračaju narodi i kraljevi k sjaju zore tvoje. Očima okruži i promatraj: svi se oni sabiru, k tebi dolaze! Izdaleka ti dolaze sinovi, kćeri ti donose u naručju. Gledat ćeš tad i sjati, igrat će ti srce i širiti se jer k tebi će poteći bogatstvo mora, blago narodâ k tebi pritjecati. Mnoštvo deva prekrit će te, mladih deva iz Midjana i Efe. Svi će iz Sabe dolaziti, donosit će zlato i tamjan, i hvale navješćivati Gospodnje. Riječ Gospodnja !

Psalam – Pripjev   Klanjat će se tebi, Gospodine, svi narodi zemlje. (Ps 72,1-2.7-8.10-13)

  1. Bože, sud svoj daj kralju, i svoju pravdu sinu kraljevu. Nek puku tvojem sudi pravedno, siromasima po pravici!
  2. U danima njegovim cvjetat će pravda i mir velik – sve dok bude mjeseca. I vladat će od mora do mora i od Rijeke do granica svijeta.
  3. Kraljevi Taršiša i otokâ nosit će dare, vladari Šabe i Sebe danak donositi. Klanjat će mu se svi vladari, svi će mu narodi služiti.
  4. On će spasiti siromaha koji uzdiše, nevoljnika koji pomoćnika nema; smilovat će se ubogu i siromahu i spasit će život nevoljniku.

Drugo čitanje – Čitanje poslanice svetog Pavla apostola Efežanima (Ef 3,2-3a.5-6): Braćo! Zacijelo ste čuli za rasporedbu milosti Božje koja mi je dana za vas: objavom mi je obznanjeno otajstvo koje nije bilo obznanjeno sinovima ljudskim drugih naraštaja. Ono je sada u Duhu objavljeno svetim Kristovim apostolima i prorocima: da su pogani subaštinici i “sutijelo” i sudionici obećanja u Kristu Isusu – po evanđelju. Riječ Gospodnja !

Pjesma prije Evanđelja (Mt 2, 2): Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa dođosmo pokloniti se Gospodinu.

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 2, -12): Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s isto­ka pojaviše u Jeruzalemu ­raspitujući se: »Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.« Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: »U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok: ’A ti, Betleheme, zemljo Judina! Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim jer iz tebe će izaći vladalac koji će pâsti narod moj – Izraela!’« Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: »Pođite«, ­reče, »i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklo­nim.«  Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, ­zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se po­vrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obrado­vaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu daro­ve: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju. Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Braćo i sestre, nebeski je Otac vodio mudrace s istoka da se poklone njegovu Sinu.
Molitvom se obratimo istome Ocu da i mi umijemo pre­poznati svjetlo kojim obasjava naš životni put.

  1. Za Crkvu: da prosvijetljena Kristom Gospodinom donese svjetlo evanđelja svakom čovjeku i u svima probudi međusobno poštovanje, molimo te.
  2. Za sve narode na svijetu: da u Djetetu Isusu upoznaju Spasitelja i poklone mu se u ljubavi, molimo te.
  3. Za ljude znanosti i kulture: da – prosvijetljeni Gospodinom – budu svojim djelom poslužitelji dobrote i ljepote Božjega lica, molimo te.
  4. Za sve kršćane: da budu sijači radosti, jer su u Isusu susreli Spasitelja, molimo te.
  5. Za nas okupljene: da nam ovo bogoslužje pomogne doći do vječnog spasenja i slaviti Boga, Prijatelja i Spasitelja, molimo te.
  6. Za naše kod kuća, za one koje bi rado dolazili na sv. misu a ne mogu. Ohrabri ih Gospodine svojom Božanskom riječju. molimo te.

Molitva: S našim prošnjama primi, Gospodine, naše poklonstvo pred tobom. Otvori nam oči vjere da u svim životnim nastojanjima i kušnjama umijemo slijediti svjetlo u kojem nam se ti objavljuješ. Po Kristu Gospodinu našemu.