Biskup Čule – spomenik

biskup ČuleViše godina govorimo kakao bi bilo hvale vrijedno izgraditi spomenik biskupu Čuli. Konačno i red je da svojem sumještaninu spomenik izgradimo.

Netko će reći što ste do sada čekali. Bilo je razloga što se do sada nismo upuštali u ovaj poduhvati.

O ovoj ideji razgovarali smo s biskupom Ratkom 7. listopada 2017.  Njegove riječi bile su: „Krenite u pripremu, a Biskupski Ordinarijat će sudjelovati u akciji“.

Na Božić 2017. župnik je najavio župljanima pripremu i izradu spomenika.

Za sada planiramo izraditi bistu biskupa Čule, ako bude više financijskih sredstava moguće je da se odlučimo i na cjeloviti spomenik.

Spomenik planiramo postaviti u crkveno dvorište ili na plato ispred glavnog ulaza.

Biskup Čule rođen je u Čulama 18. 2. 1898…. Imenovan je 1942. Mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrakanskim. Biskupijom je upravljao u teškom razdoblju Drugog svjetskog rata, te također u isto teškom poslijeratnom razdoblju. Protiv njega su komunističke vlasti organizirale namješteni sudski proces. Pritvorili su ga u travnju 1948. i već u srpnju je bio osuđen na jedanaest i pol godina zatvora. U zatvoru je proživljavao razne vrste tortura. Pokušali su ga ubiti, 1951., kada je skupa s skupinom zatvorenika prevožen iz Zenice u Srijemsku Mitvoricu. Tada su vagon u kojemu je bio Čule otkačili od kompozicije vlaka i ostavili ga na otvorenoj pruzi. Namjestili su da na vagon naleti teretni vlak. Biskup je preživio sudar s prelomljenim nogama. Iz zatvora je pušten u jesen 1955. na uvjetnu slobodu. Od početka 1958. ponovno vodi predvodi biskupiju. Sudjelovao je na Drugom vatikanskom saboru, 1962.-1965. Zabilježen je ostao njegov istup pred 2172 saborskih otaca, bilo je to na 16. općoj saborskoj sjednici, 10. 10. 1962. Biskup je govorio o sv. Josipu te je predložio da se sv. Josip unese u Kanon mise. Saslušavši taj izvanredni i briljantni intervent, papa Ivan XXIII je odmah, ne čekajući glasovanje Sabora, odlučio prihvatiti prijedlog biskupa Čule. Od tada taj dio Kanona glasi: „U zajedništvu s cijelom Crkvom častimo uspomenu ponajprije slavne Marije vazda Djevice, Majke Boga i Gospodina našega Isusa Krista. Častimo i uspomenu blaženoga Josipa zaručnika Djevičina, kao i …“

Doživio je 60 obljetnicu svećeništva, 1980. i 40 obljetnicu biskupstva, 1982. Primio je nagradu od Svetoga Oca, koji ga je uzdigao na stupanj naslovnoga nadbiskupa, giufitanskoga. Preminuo je 29. 7. 1985. Pokopan je u kripti mostarske katedrale.

Više o biskupu Čuli možete čitati ovdje: Čule.