Druga uskrsna nedjelja – 8.4.2018.

Misna čitanja Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje – Čitanje Djela apostolskih (Dj 4,32-35): U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. I nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko. Apostoli pak velikom silom davahu svjedočanstvo o uskrsnuću Gospodina Isusa i svi uživahu veliku naklonost. Doista, nitko među njima nije oskudijevao jer koji bi god posjedovali zemljišta ili kuće, prodavali bi ih i utržak donosili i stavljali pred noge apostolima. A dijelilo se svakomu koliko je trebao. Riječ Gospodnja.

Psalam – Pripjev: Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar,  jer je vječna ljubav njegova! (Ps 118, 2-4.16ab-18.22-24)

  1. Neka rekne dom Izraelov: »Vječna je ljubav njegova! Neka rekne dom Aronov:»Vječna je ljubav njegova!« Svi koji se Gospodina boje neka reknu: »Vječna je ljubav njegova!«
  2. Gospodnja se uzdignu desnica, Gospodnja se proslavi desnica! Ne, umrijeti neću, nego živjeti i kazivati djela Gospodnja. Kaznom teškom kaznio me Gospodin, ali me smrti ne preda.
  3. Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo: kakvo čudo u očima našim! Ovo je dan što ga učini Gospodin:kličimo i radujmo se njemu!

Drugo čitanje – Čitanje Prve poslanice svetoga Ivana apostola (1 Iv 5, 1-6): Ljubljeni: Tko god vjeruje: »Isus je Krist«, od Boga je rođen. I tko god ljubi roditelja, ljubi i rođenoga. Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: kad Boga ljubimo i zapovijedi njegove vršimo. Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi nje­gove nisu teške. Jer sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša. Ta tko to pobjeđuje svijet ako ne onaj tko vjeruje da je Isus Sin Božji? On, Isus Krist, dođe kroz vodu i krv. Ne samo u vodi nego – u vodi i krvi. I Duh je koji svjedoči jer Duh je istina.
Riječ Gospodnja.

Pjesma prije Evanđelja: Jer si me vidio, Toma, povjerovao si, govori Gospodin: blaženi koji ne vidješe, a vjeruju. (Iv 20, 29)

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu (Iv 20, 19-31): Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili ­zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospo­dina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir ­vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite ­Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaesto­rice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. ­Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ­ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me ­vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu. Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Braćo i sestre, s pouzdanjem se utecimo Bogu, izvoru života, da nas oslobodi sumnji te nas ispuni vjerom i čvrstom nadom u život vječni.

  1. Uskrsli Isus raspršio je kod svojih apostola sumnje i dao im snagu Duha svetoga, a oni su poslije toga hrabro svjedočili za njega. Oslobodi današnju Crkvu sumnja u udijeli joj Duha svetoga, molimo te.
  2. Mnoga naša braća i sestre vjeruju da je Isus prijatelj koji daruje vječni život i sreću vječnu: učvrsti ih u vjeri, molimo te.
  3. Prisjećamo se danas sviju ovogodišnjih krizmanika i prvopričesnika neka zauvijek ostanu povezani s Isusom, molimo te.
  4. Naši pokojnici vjerovali su da je Isus uskrsnućem pobijedio smrt: daj da zbog svoje vjere budu nagrađeni sretnom vječnosti, molimo te.

Molitva: Primi, Oče nebeski molitve svoje Crkve. Oslobodi nas svega što je nedostojno vječnoga života koji si nam darovao i obdari nas čvrstom vjerom u kojoj ćemo umjeti prepoznati tvoju blizinu i put na koji nas zoveš. Po Kristu Gospodinu našem!