Treća uskrsna nedjelja – 15.4.2018.

Misna čitanja Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

Prvo čitanje – Čitanje Djela apostolskih (Dj 3, 13-15. 17-19): U one dane: Reče Petar narodu: “Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, Bog otaca naših proslavi Slugu svoga Isusa, kojega vi predadoste i kojega se odrekoste pred Pilatom kad već bijaše odlučio pustiti ga. Vi se odrekoste Sveca i Pravednika, a izmoliste da vam se daruje ubojica. Začetnika života ubiste! No Bog ga uskrisi od mrtvih, čemu smo mi svjedoci. I sada, braćo, znam da ste to uradili iz neznanja, kao i glavari vaši. Ali Bog tako ispuni što unaprijed objavi po ustima svih proroka: da će njegov Pomazanik trpjeti. Pokajte se dakle i obratite, da se izbrišu grijesi vaši.” Riječ Gospodnja!

Psalam – Pripjev: Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom svojega lica!  (Ps 4,2-2.4-4.7-7.9-9)

  1. Kad zazovem, usliši me, Bože, pravdo moja,ti što me u tjeskobi ìzbavî:smiluj mi se, usliši moju molitvu!
  2. Znajte: Gospodin čudesno uzvisuje prijatelja svoga;Gospodin će me uslišiti kad ga zazovem.
  3. Mnogi govore: »Tko će nam pokazati sreću?«Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom svoga lica!
  4. Čim legnem, odmah u miru i usnem,er mi samo ti, o Gospodine, daješ miran počinak.

Drugo čitanje – Čitanje prve poslanice sv. Ivana (1 Iv 2, 1-5a): Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. Ako tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca – Isusa Krista, Pravednika. On je pomirnica za grijeha naše, i ne samo naše nego i svega svijeta. I po ovom znamo da ga poznajemo: ako zapovijedi njegove čuvamo. Tko veli: “Poznajem ga”, a zapovijedi njegovih ne čuva, lažac je, u njemu nema istine. A tko čuva riječ njegovu, u njemu je zaista savršena ljubav Božja. Riječ Gospodnja!

Evanđelje: Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Lk 24,35-48): Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma Te im reče: »Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci. Riječ Gospodnja!

Molitva vjernika – Uvod: Svjetlom Kristova uskrsnuća Bog je raspršio tamu svijeta i obdario nas radošću novoga života. S pouzdanjem mu uputimo svoje molitve.

  1. Obnovi svoju Crkvu uskrsnućem svoga Sina Isusa i daj da svjedoči za njegovo uskrsnuće svakom čovjeku, molimo te.
  2. Otvori oči duša nekrštenih da prepoznaju Isusa Spasitelja, te da se pridruže njegovim učenicima u Crkvi, molimo te.
  3. Postali smo u krštenju hram tvoj i prijatelji tvoji: daj da se odričemo grijeha i vršimo tvoje zapovijedi, molimo te.
  4. Daj milost našem narodu da se njezini žitelji odreknu bezbožničkih djela i da požive u istinitom veselju, molimo te.
  5. Neka tvoja božanska ruka blagoslovi nas, naša imanja i sve što posjedujemo, molimo te.
  6. Primi naše pokojne u svoj nebeski grad gdje s tobom živi uskrsli Isus, njegova i naša Majka, te sveci i anđeli, molimo te.

Molitva: Ne ostavljaj nas Gospodine u našim sumnjama. Snagom svoje riječi i okrjepom sakramenta vodi nas putem na koji nas zoveš. Po Kristu Gospodinu našemu.