Ispovijed – oproštenje

IspovijedIma ljudi koji se dugo i dugo nisu ispovijedali. Muka im je odlučiti se i krenuti na ispovijed. Nagomilalo se grijeha. Čovjek ne zna od kuda bi započeo ispitivati savjesti. Teško mu pred svećenika i spomenuti godine koje su prošle a da se nije ispovijedi. Grijesi su mu postali teret. Pomišlja i pravda se: „Bog me pozna onakvoga kakav jesam, nije se ni potrebno pred svećenikom ispovijedati.“ Zapravo jedan dio njega govori da se ispovijedi, a drugi da i dalje ostane na dosadašnjem.

O sličnoj muci i teretu govori grčka mitologija o kralju Augeju i njegovim volovima. Priča kaže: kralj Augej je posjedovao štalu s 3.000 volova. Štalu nije čistio trideset i više godina. Namjerno ili nenamjerno štalu kralj nije dao očisti. Nagomilalo se prljavštine. Nadaleko štala vonjala smradom. I sam kralj više nije štali ni volovima prilazio. Tražio je nekoga tko bi je očistio. Nikoga nije našao. Konačno se sjetio Herkula i njegove snage. Pomislio je on bi jedini mogao štalu očistiti. Pozvao je kralj Herkula i naredio mu da u jednom danu kako god zna štalu očisti i oslobodi je smrada i neugodnosti. Herkul je prihvatio kraljevu naredbu ali kad je prišao štali vidio je o čemu je riječ. Zaprepastio se nad zatečenom prljavštinom i smradom. Odmah je uvido da je nemoguće za jedan dan štalu očistiti. Ipak je razmišljao što bi mogao učiniti. Vidio je da se štala nalazi pored dviju rijeka:  Alfej i Penej. Herkul, biće s ogromnom snagom, odluči vode rijeka iskoristiti. Svojom golemom snagom okrenuo je vode rijeka kroz štalu. Vode Alfeja i Peneja za kratko vrijeme su očistile i oprale štalu i oslobodile je prljavštine i smrada.

Ovo je mitska priča, poučna za onoga koji u sebi osjeća i vidi teret zla i grijeha, ali i čežnje da se očisti i opere. Apostol i evanđelist Ivan u Prvoj poslanici (1 Iv 1,5-9) kaže: „Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je On i pravedan, oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti.“

Postoji moćnija rijeka od mitskih rijeka Alfej i Penej. To je rijeka koja teče s križa iz probodenog Kristova srca. Voda iz Kristova probodenog srce oprat će i očistiti srce tvoje od svih primjesa zla i grijeha što se u tebi nagomilalo. Nije dobro ispovijed odgađati. Potrebno je bez straha i odgađanja odlučiti se i ispovjediti. Bog je onaj koji oprašta.