Druga uskrsna nedjelja – 27.4.2014.

Misna čitanja Prvo čitanje: Čitanje Djela apostolskih (Dj 2, 42 – 47) Braća bijahu postojana u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama. Strahopoštovanje obuzimaše svaku dušu: apostoli su činili mnoga čudesa i znamenja. Svi koji prigrliše vjeru bijahu združeni i sve im bijaše zajedničko. Sva bi imanja i dobra prodali i porazdijelili svima kako bi već tko trebao. Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu hvaleći Boga i uživajući naklonost svega naroda. Gospodin je pak danomice zajednici pridruživao spasenike. Riječ Gospodnja.

Psalam: Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova! (118 /117/, 2 – 4. 13 – 15 . 22 – 24)

  1. Neka rekne dom Izraelov: “Vječna je ljubav njegova!” Neka rekne dom Aronov: “Vječna je ljubav njegova!” Svi koji se Gospodina boje, neka reknu: “Vječna je ljubav njegova!”
  2. Gurahu me, gurahu da me obore, ali mi Gospodin pomože. Gospodin je moja snaga i pjesma, on mi je spasitelj. Čuj! Radost i spasenje odzvanja šatorima pravednika: Gospodnja se proslavi desnica!
  3. Kamen koji odbaciše graditelji, postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo: kakvo čudo u očima našim! Ovo je dan što ga učini Gospodin: kličimo i radujmo se njemu!

Drugo čitanje: Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola (1 Pt 1, 2 – 9) Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po velikome milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu, za baštinu neraspadljivu, neokaljanu i neuvelu, pohranjenu na nebesima za vas, vas koje snaga Božja po vjeri čuva za spasenje, spremno da se objavi u posljednje vrijeme. Zbog toga se radujete, makar se sada možda trebalo malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost naše vjere – dragocjenija od propadljivoga zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu, slavu i čast o Objavljenju Isusa Krista. Njega vi ljubite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša. Riječ Gospodnja.

Pjesma prije evanđelja (Iv 20,29): Jer si me vidio, Toma, povjerovao si, govori gospodin: blaženi koji ne vidješe, a vjeruju.

Evanđelje: Čitanje sv. evanđelja po Ivanu (Iv 20,19-31) Kad bi  uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!«

Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu. Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika – Uvod: Braćo i sestre, s pouzdanjem se utecimo Bogu, izvoru života, da nas oslobodi sumnji i ispui vjerom i čvrstom nadom u život vječi.

  1. Gospodine, mi smo zajednica onih koji vjeruju tebi: pomozi nam da te ljudima navijestimo riječima i životom, molimo te.
  2. U svome zemaljskom putovanju upadamo u različite kušnje i žalostimo se zbog različitih nevolja: umnoži nam vjeru, učvrsti nadu i ražari ljubav, molimo te.
  3. Diljem svijeta mnoga naša braća i sestre postali su po krštenju tvoja djeca: daruj im milost ustrajnosti na evanđeoskom putu, molimo te.
  4. Danas i u druge vazmene nedjelje mnoga djeca i odrasli pristupit će prvi put stolu tvoje ljubavi i nahraniti se kruhom koji život daje: udijeli im radost da klikću što su postigli svrhu svoga vjerovanja, molimo te.
  5. Pogledaj one koji sumnjaju u tebe: prosvijetli im srce da spoznaju tvoju blizinu, molimo te!
  6. Svaki dan odlaze s ovoga svijeta tvoji vjernici: daj da se pridruže povorci onih koje je krst oprao, Duh rodio, a krv otkupila, molimo te.

Zaključak: Primi, Oče nebeski, molitve svoje Crkve. Oslobodi nas svega što je nedostojno vječnoga života kojeg si nam darovao i obdari nas čvrstom vjerom u kojoj ćemo umjeti prepoznati tvoju blizinu i put na koji nas zoveš. P Kristu Gospodinu našem.