Veliki četvrtak u Kruševu – 17.4.2014.

Posljednja večera - velikaVeliki četvrtak, do podne je župnik išao u katedralu na Misu posvete ulja. Poslije podne u 18,00 sati bilo je večernje slavlje Večere gospodnje. U slavlju slaveći spomen na Kristovu posljednju večeru, slavili smo ustanovu presvete Euharistije i uspostavu svećeničkog reda. Također smo se prisjetili i Isusove sadržajne molitve koju je izrekao Ocu nebeskome moleći je pred apostolima, misleći na sve one koji će biti njegovi učenici na zemlji. Molio je da budu jedno, upravo onako kao što su jedno Otac, Sin i Duh Sveti, da tako i svi njegovi učenici na zemlji budu jedno u Kristu. Znamo da nije tako. Crkva, Kristovi učenici kroz povijest su se iz različitih razloga razdijelili u više Crkava i svaka od njih tumači kako je ona, ona prava. To Krist na Posljednjoj večeri nije želio. To Krist nije želio ni u jednom času zemaljskog života.

Slaveći ustanovu Euharistije u Kruševu je običaj da se na Veliki četvrtak predstavljaju novi prvopričesnici. Njih dvadeset je pojedinačno izlazilo ispred oltara. Izgovarajući ime i prezime predstavljali su se župnoj zajednici.

Povodom uspostave svećeničkog reda, običaj je već više godina da na Velik četvrtak župnik u ime njegova svećeništva poslije Mise Večere Gospodnje pozove predstavnike župne zajednice – Župne vijećnike na večeru. Sastali su se župni vijećnici u župnoj dvorani „Družijanki“. Ostali su u druženju uz večeru i razgovor do 21,30.

Slavlje Večere Gospodnje pratili su pjesmom pjevači „Srednjeg zbora“ pod vodstvom Antonije Zovko. Liturgijska čitanja čitali su srednjoškolci Marko Džeba i Marija Vranić. Ministrirali su bili: Mario Smiljanić, Mate Smiljanić, Petar Martinović i Stjepan Božić. U asistiranju pomagao je Stipe Gabrić, a u fotografiranju Klaudio Tomić. Od Župnih vijećnika u sakupljanju lemuzine sudjelovali su Gojko Mandić i Mate Rozić – Bobankić.