Pomoć poplavljenoj Bosni – Sakupljanje novaca 8. lipnja

pas i mačka - većaUz fotografiju: u mukam koje su se dogodile narodu poplavljene Bosne mogli smo čitati ili slušati i zanimljive zgode, gledati vedar prkosan osmijeh, smjelu šalu, pjesmu, zgodnu priču, smjelu akciju pojedinaca, ali mogli smo gledati i zanimljivih fotografija.

Izvukao sam i stavio uz tekst ovog članka ovu zanimljivu fotografiju. Bez obzira je li ova fotografija fotomontaža ili je stvarnost, bitna je njezina poruka. Zanimljivo mi je gledati ovoga psa kako na svojim leđima spašava već mokru i okupanu mačku. U nevolji se pas i mačka pomažu…. U nevolji se ne gleda tko je “pas” tko je “mačka”, potrebno je pomoći…

U proteklom tjednu sakupljali smo hranu i odjeću za stanovništvo poplavljene Bosne. U sakupljanju se odazvalo 135 domaćinstava. Sakupili smo oko pet tona hrane i odjeće. Ono što smo sakupili odmah smo slali na ciljana mjesta u Bosni. Onako kako se odazvalo Kruševo, tako su se odazvale i sviju sedam župa broćanskog dekanata. U prošlu nedjelju u župnim oglasima najavio sam da se sakuplja hrana i odjeća, a ako se odredi na nivou biskupije sakupljanje novčane pomoći da ćemo to obavijest naknadno oglasiti. I evo, stigla je obavijest iz Biskupijskog ordinarijata u Mostaru da se određuje nedjelja Duhova 8. lipnja za sakupljanje novčane pomoći postradalom stanovništvu u Bosni od poplava i klizišta. Biskupski ordinarijat je odredio 8. lipnja, ali sakupljanje se može odmah otpočeti bilo u uredima bilo da se pomoć dodjeli preko telefonskih poziva, ili na drugi način kako tko želi.

U biskupovoj okružnici stoji napisano: „Nemale su posljedice velike iznenadne poplave koja je prošloga tjedna pogodila dijelove Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Kako obavijesna sredstva prenose, preko milijun ljudi moralo je napustiti svoje domove sa zavežljajem u rukama, kao u najteža ratna vremena, pred silinom vode koja je pred sobom sve rušila i za sobom ostavljala pustoš. Na žalost, uz velike materijalne štete, bilježe se i ljudske žrtve. Sve poginule preporučujemo milosrđu Božjemu.

Dok se ispred nas nižu bolne slike ove elementarne nepogode, to više osjećamo obvezu na koju nas “ljubav Kristova” potiče (2 Kor 5,14) da u ovoj golemoj ljudskoj patnji očitujemo svoj kršćanski osjećaj solidarnosti i nesebične pomoći. Naš Biskupijski caritas, čim je čuo razmjere poplavljenih područja i materijalne štete, u suradnji s Caritasom BK BiH, pokrenuo je akciju prikupljanja najpotrebnijih stvari: hrane, pića, higijene, odjeće, pokrivača te, zahvaljujući brojnim volonterima i prijevoznicima koji su stavili kombije, kamione i šlepere na raspolaganje, sve prikupljeno uputio u ugrožene dijelove Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije. Akcija se i dalje nastavlja i pospješuje. I potrajat će duže vrijeme. Iz Biskupijskoga caritasa pozivaju da se opslužuju upute Caritasa BK BiH koji svime koordinira u ime domaće Crkve.

Osim ove interventne pomoći u raznim životnim potrepštinama bit će nužna i znatna novčana sredstva kako bi se tijekom vremena sanirale nastale štete.

Stoga ovim određujemo da se u nedjelju na svetkovinu Duha Svetoga, 8. lipnja 2014., na svim sv. Misama u svim župama… sva prikupljena milostinja namijeni za stradale u ovim poplavama. Prikupljena novčana sredstva u obliku milostinje i donacija što prije dostaviti na Ordinarijat kako bi ih Biskupijski caritas uručio Caritasu BK BiH koji će ih rasporediti najugroženijima.

Neka svemogući i milosrdni Bog blagoslovi svako dobro djelo i dar srca, svima koji su pogođeni ovim strahotama dadne snage i utjehe, a poginulima udijeli svoj vječni pokoj. Sve vas poštovanjem pozdravljam + Ratko Perić, biskup“

Kako stoji u biskupovoj okružnici, župa Kruševo će se svakako priključiti rečenoj akciji te će sve do 8. lipnja sakupljati novčanu pomoć postradalima od poplave i klizišta.

U proteklom tjednu u utorak i srijedu, u sakupljanju hrane i odjeće odazvala se skupina mladih u primanju darova, sortiranju i utovaru, a za prijevoz robe odazvalo se više donatora koji su darovali svoje kombije i vozače. Također, više se mladih odazivalo krenuti u pratnju robe, ali nisu svi mogli poći. Svima onima koji su robu kod kuća pripremali i onima koji su je kod crkve primali, sortirali i utovarali, te koji su je odvezli do odredišta u ime Kruševljana, u ime župnog ureda, u ime Osnovne škole i u ime MZ Kruševo iskreno hvala.

Bilo mi je drago čuti da se skupina mladih organizira krenuti u Bosnu na ciljana mjesta da bi pomogli u raščišćavanju terena nakon što se voda povuče.