Župa Čerin – 3. 8. 2014.

U nedjelju, 3. kolovoza u župi Kruševo imali smo samo jednu Misu – u 8,30. Drugu Misu imali smo u župi Čerin. U Čerinu se slavio 3. kolovoza patron župe sv. Stjepan – prvomučenik. Uz patron župe u ovu nedjelju župna zajednica u Čerinu je organizirala i proslavu 150. godina od osnutka župe. Župa Čerin je osnovana 1864. najprije kao samostalna kapelanija, a po tom proglašena župom s nazivom „Župa sv. Stjepana – prvomučenika – Čerin“. Određeno je da se patron slavi u ljetnom terminu, a ne u zimskom kad se odmah iza Božića slavi mučeništvo sv. Stjepana. Središte župe je smješteno u Gornju Dragićinu, ali taj naziv nije zadržan nego je župa dobila naziv po izvoru vode koji se u blizini nalazi. Na taj način izbjegnuto je preko naziva župe naglašavanje bilo kojega sela.

Iz Kruševa na proslavu čerinskog patrona i 150. obljetnice pošli su članovi Kulturno umjetničkog društva: folkloraši, folklorni pjevači, klapa „Studenac“ i tamburaši s pjevačima. Uz članove KUD-a u Čerin su pošli i drugi župljani. Iako nismo zemljopisno vezani s Čerinom, ali bilo je lijepo vidjeti i mnoge Kruševljane na proslavi i svečanosti.

Misno slavlje u 11,00 sati predvodio je kardinal Vinko Puljić, koncelebriralo je tridesetak svećenika. Misi je prethodila procesija koja je krenula iz crkve. U procesiji su sudjelovali svi gostujući i domaći članovi KUD-ova, ministranti i svećenici.

U lijepoj hladovini hrastova, poviše crkve slavljeno je misno slavlje. Oltar i koncelebranti su se smjestili u kapelicu sagrađenu na spomen pomoći broćanskog dekanata mjestima razrušene Posavine u Obrambenom ratu. U crkvenom dvorištu već u 10,00 sati bilo je sve u pokretu. Lijepo je sve organizirano, od samog pristupa čerinskoj crkvi, od Čalića čekali su redali i usmjeravali vozila, tako je bilo sve do crkvenog dvorišta. U redare i poslugu uključeno je više mladih osoba i osoba srednje dobi. Vidjelo se da svi svoje obveze revno izvršavaju.

Program misnog slavlja u pozdravima, po čitanjima, propovijedi, pjesmama bio je prilagođen sv. Stjepanu i 150. obljetnici župe. Po završetku misnog slavlja slijedili su pozdravi i zahvale, pokloni i čestitke, a nakon misnog blagoslova, svećenici su pošli u crkvu, a redari su prostor misišta pripremili za domjenak. Na domjenku su ostali svi prisutni. Župljani i drugi darovali su za domjenak hranu i piće. Hrana i piće su bili obilati i dobro pripremljeni. Veći broj konobara (mladi iz župe), trčkarali su okolo, raznosili, hranu i piće i dobro stigli sve poslužiti, treba imati u vidu da je na objedu bilo veliko mnoštvo svijeta. Ako bi rekao tisuću ili dvije bojim se da ću pogriješit, ali lijepo je bilo vidjeti da veliko mnoštvo svijeta sjedi i blaguje.

Dok su prisutni blagovali, na oltarištu je pripremljena pozornica, stupili su članovi KUD i izvodili svoj program. Kruševljani su nastupili zadnji. Najprije je klapa otpjevala tri pjesme, a po tome je slijedio program folkloraša i folklornih pjevača. Trebali su nastupiti i tamburaši sa pjevačima, ali ne znam iz kojih razloga se nisu odazvali svi tamburaši poći u Čerin. Zbog nedostatka cjelokupnog tamburaškog sastava, odlučili smo s tamburašima i pjevačima ne nastupati. Ostalo nam je žaljenje i bol zbog onih koji nisu došli i zbog ne nastupa tamburaša i pjevača s predviđenim programom.

Program i druženje u crkvenom dvorištu na Čerinu se produžilo do dugo u noć.

Čestitamo župi Čerin patron župe i veliki župni jubilej postojanja župne zajednice. U hercegovačkim uvjetima župa koja slavi 150. godina je župa s dugom poviješću. Većina hercegovačkih župa je iz mlađih dana.